Editorial Cosmeticele BIO Cosmeticele BIO

Cosmetologia BIO este inspirata din fitoterapie si foloseste ingrediente naturale (uleiuri vegetale, uleiuri esentiale, ape florale, ceruri, unturi) controlate de reguli de calitate stricte si cu un mod de producere specific. Pentru a putea fi BIO un produs trebuie sa dobandeasca o certificare BIO in urma respectarii unui caiet de sarcini controlat de organisme independente (Ecocert, Qualité France, etc).

Ingredientul BIO provine din agricultura biologica dupa un anume mod de productie: respectul mediului, transformari doar minore de ordin fizic (extractie, filtrare, amestecare, presare la rece). Ingredientul NATural (vegetal, mineral, marin, animal) provine din productia agricola, recolta, exploatare si nu a suferit decat transformari fizice autorizate, putand fi: apa, extracte de plante, pigmenti,

argila, miere, alge. Ingredientele de origine naturala provin din cele naturale care au suferit transformari chimice autorizate (fermentare, hidratare, hidrogenare, etc) cum e cazul alcoolilor si acizilor grasi sau uleiurilor vegetale hidrogenate. Ingredientele de sinteza nu au origine naturala si provin din sinteza chimica, iar in cosmetica BIO ele trebuie sa apartina unei liste de produse autorizate (acid benzoic si acid ascorbic ca si conservanti, hidroxid de magneziu ca absorbant). Ingredientele certificabile sunt ingrediente naturale care pot fi certificate dupa regulile de producere din agricultura biologica.

Ce inseamna etichetele cosmetice?

Produsele din cosmetologia BIO sunt garantate de etichete si logo indicate pe ambalaj, care atesta fabricarea conform caietelor de sarcini recunoscute (Ecocert, Qualité France, Nature & progrès, BDIH). Ecocert este un organism independent agreat de puterea publica insarcinat cu certificarea cosmeticelor din 2003.

Produsele cosmetice bio prin Carta Cosmébio (2002) ofera o transparenta asupra ingredientelor folosite si procedeelor de fabricare. Produsele cu logo-ul BIO sau ECO contin in majoritate ingrediente naturale si de origine naturala, iar compozitia este controlata dupa cateva reguli extrem de stricte. Produsul cosmetic trebuie sa contina minim 95% ingrediente de origine naturala, ingrediente naturale sau provenind din agricultura biologica. Sunt autorizate o cantitate minima de produse de sinteza care momentan nu sunt disponible sub forma naturala. In aceste produse nu exista parfumuri sau coloranti de sinteza, sunt exclusi total conservantii de sinteza (parabeni si fenoxietanol), produsele petrochimice (parafina, silicon, PEG), OGM (organisme modificate genetic).

anne lind, bio jardin

Respectul fata de natura se manifesta prin: procedee de obtinere non poluante, fara teste pe animale, ambalaje biodegradabile sau reciclabile. Consumatorul beneficiaza de o informatie completa si transparenta asupra ingredientelor folosite si etapelor de fabricare pana la produsul finit. Astfel pe ambalajul produselor certificate BIO si ECO se indica procentul de ingrediente naturale si procentul de ingrediente bio. Ca principii majore intalnim: fabricarea respectuoasa fata de om, mediu si animale, interzicerea unor substante (conservanti, triclosan, parabeni, fenoxietanol, coloranti, filtre chimice, saruri de aluminiu), maxim de ingrediente vegetale, minim de sintetice autorizate.

etichete

Eticheta BIO (cosmetica ecologica si biologica) inseamna conform cartei Cosmébio: ingrediente naturale NAT minim 95% din total si ingrediente BIO minim 95% din ingredientele vegetale certificabile, dar minim 10% din total.
Eticheta ECO (cosmetica ecologica) inseamna conform cartei Cosmébio: minim 95% ingrediente de origine naturala, minim 50% ingrediente BIO din totalul celor vegetale, dar minim 5% din total.
Eticheta Cosmétique naturel contrôlé (BDIH - Germania) are la baza o lista pozitiva de ingrediente, unul singur neautorizat exclude certificarea, un control anual si un certificat dat pe produs (nu pe marca) valabil 15 luni.
Eticheta Nature et Progrès, initial destinata produselor alimentare, este certificarea cea mai exigenta pentru cosmetice, excluzand produsele petrochimice, de sinteza, parfumurile si colorantii artificiali, iar ingredientele naturale trebuie sa fie BIO.
Cattier, Doux Me
Dr Hauschka, The Body Shop, Weleda Skincare

Ce contine un produs BIO?

Intr-un produs cosmetic prezentat sub diverse forme (emulsie, suspensie, spuma, gel, etc) exista in general 4 tipuri de ingrediente: excipient (suportul sau baza care ajuta la penetrarea activelor in piele), principii active, adjuvanti (conservanti, antiseptici, antioxidanti, stabilizatori, agenti de ingrosare, umectanti), aditivi (parfum, coloranti), alte ingrediente indispensabile (emulsionanti, tensioactivi).

Daca ne uitam pe ambalajul oricarui produs cosmetic vom descoperi o lista cu ingrediente cu denumirea internationala INCI dispuse cantitativ. In cazul produselor BIO majoritatea ingredientelor chimice au fost inlocuite cu echivalentele lor naturale. Astfel apa (70-95% din produs) este adesea inlocuita cu ape florale (floare de portocal, melisa, lavanda, albastrele, trandafir). Faza uleioasa (5-30%) dominata de esteri sintetici, derivate petrochimice (paraffinum, petrolatum), uleiuri rafinate sau silicon (dimethicone, cyclomethicone) este recompusa cu ulei vegetal bio presat la rece, nerafinat (argan, sesam, malva moschata, jojoba), trigliceride din ulei de cocos si palmier sau esteri ai acizilor grasi vegetali. In loc de emulsifianti din polietilenglicol (PEG si PPG) se folosesc glucolipide din ulei de cocos, porumb si cereale, zaharuri si lecitine vegetale.

Cresterea consistentei unei creme apeleaza la unt vegetal (karité, cacao, cocos), ceruri vegetale (candelilla si carnauba), ceara de albine. Ca agenti de umectare, glicerinele si siliconii sintetici sunt inlocuiti cu glicerina vegetala.

L'Occitane, Biover

Realizarea gelurilor nu mai apeleaza la polimeri acrilici ci la guma xanthan (din zahar), alge, celuloza, amidon modificat. Impotriva oxidarii se foloseste vitamina E naturala in locul BHT (butil hidroxi toluen). Pentru a conserva produsul cosmetic se folosesc uleiuri esentiale si conservanti autorizati, fiind interzisa folosirea parabenilor sau a fenoxietanolului. In final parfumarea se realizeaza exclusiv natural cu uleiuri esentiale si extracte apoase.

Calitatea unui produs cosmetic rezida in materiile de baza care il compun si nu neaparat in principiile active inscrise pe eticheta care adesea reprezinta un procentaj mic din formula. In cosmetica traditionala principiile active elaborate de laboratoarele de cercetare sunt adaugati adesea unei baze cu excipienti neutri. In cosmetica bio derivatii petrochimici (parafinele) sunt inlocuiti cu uleiuri vegetale, ape florale, ceruri naturale care fac din acest excipient o sursa de principii active suplimentare. Astfel putem afirma ca un produs cosmetic bio poate avea pana la 100% ingrediente active!

De ce sa folosesc produse BIO?

In cosmetica traditionala exista numeroase ingrediente sintetice al caror impact asupra pielii este dificil de estimat dupa ani de aplicare si, de asemenea, nici consecintele procedeelor de fabricare poluante asupra mediului nu pot fi cuantificate. Nu trebuie sa evaluam cele doua abordari din punct de vedere al eficientei ci sa privim intr-un sens mai larg, etic, al respectului fata de om si mediu.

Prin folosirea cosmeticelor bio se garanteaza respectul fata de om prin absenta substantelor chimice poluante (pesticide, ingrasaminte, sintetice, OGM) nefaste in timp pentru corp si mediu. Ele ofera garantia trasabilitatii ingredientelor si securitatea lor datorita certificarilor care controleaza procesul de fabricare si autenticitatea produsului. Prin folosirea lor se sustine agricultura biologica, mod de productie ce respecta biodiversitatea si echilibrele naturale pentru o mai buna calitate a vietii si nu in ultimul rand se protejeaza animalele (testele sunt interzise la fel ca extractele animalice).

Produsele de frumusete BIO respecta mediul pe langa faptul ca sunt bune pentru piele.


Selectie de marci de cosmetice care propun produse certificate bio: Anne Lind, Bio Arômes, Bio Beauté by Nuxe, Bioty's, Biover, Cattier, Centifolia, Douce Nature, Doux Me, Dr Hauschka, Druide, Eco Cosmetics, Fleurance Nature, Florame, Green Energy Organics, Jardin Bio Etic, Laboratoire Gravier, Les Floressances, L'Occitane, Melvita, Nature & Découvertes, Patyka, Phyt's, Sanoflore, So'Bio, Stella McCartney, Terre des Sens, Terre d'Oc, The Body Shop, Weleda.

Bio Beaute by Nuxe, Dr Hauschka, the body shop

 

 


bio eco cosmetic beauty cosmetice creme produse fashion adn beauty moda eticheta
 


« Articol precedent: Beauty Special: protectie solara Articol urmator: Cum te ingrijesti in sezonul rece »