Designers Focus designer -  Carla Szabo la Autor 6 Focus designer - Carla Szabo la Autor 6
Carla Szabo continua sa fie unul din cei mai activi designeri de bijuterie romani. Cu ocazia celei de a sasea editii am invitat-o sa fie primul designer care va expune in cadrul unei noi sectiuni intitulata "Focus designer" a targului Autor, care are loc pe 5 si 6 noiembrie la Sala Dalles. Carla va expune colectia realizata pentru Berlin Fashion Week si prezentata impreuna cu Irina Schrotter. Va face demonstratii live de bijuterie pentru a va arata cum aceste noi piese din colectie iau viata si va va incanta cu diversitate creatilor ei expuse pentru a fi achizitionate si purtate. Este un pas nou in evolutia ei ca designer si ne vorbeste deschis despre acest lucru in interviul pe care ni l-a accordat.

Sunteti unul din cei mai cunoscuti designeri de bijuterie din Romania si ati participat pana in acest moment la toate editiile targului de bijuterie Autor. Cum este perceputa participarea la acest eveniment singular ca tematica din interior, ca si designer?

Intr-adevar am participat la toate editiile targului Autor si vom participa in continuare cu mare drag, din mai multe motive. Targul Autor alaturi de platforma Extins sunt singurele doua evenimente care promoveaza si sustin intr-o forma profesionista activitatea de designer de bijuterii, un domeniu care pana la acest tip de promovare a fost foarte putin cunoscut.

Un alt motiv este ca intr-o nisa ca a noastra informatia ajunge la public doar cu sustinere de durata si aparitii mereu surprinzatoare.
"Focus Designer" este o noua sectiune in cadrul targului Autor in care un designer cunoscut este invitat sa aiba o prezentare intr-un format extins decat cel normal. Ce anume este diferit si ce vor descoperii vizitatorii in cadrul prezentei dvs din aceasta noua sectiune?

In acest moment avand la dispozitie un spatiu mai generos si o vizibilitate mai mare, ne-am propus sa prezentam o colectie lucrata in colaborare cu Irina Schrotter si prezentata la Saptamana Modei din Berlin. Este vorba de o serie de accesorii create sub conceptul "I am", de mari dimensiuni, concepute special pentru scena, cu un anumit impact vizual. Este vorba de piese care au in componenta fir de par de cal, argint si cupru aurit precum si elemente de rasina colorata. Ele vor fi prezentate aici impreuna cu 5 tinute ale Irinei, lucrate din materiale delicate precum matasea si pielea.
Focus designer - Carla Szabo- Autor 6, foto: Dan Piersinaru


La o cercetare detaliata a colectiilor dvs. as tinde sa spun ca sunteti designerul de bijuterie cu cele mai numeroase colaborari cu creatorii de vestimentar. As enumera cativa dintre ei: Ana Maria Lungu, Stephan Pelger, Kinga Varga. Cea mai recenta colaborare si la un alt nivel este cu Irina Schrotter. Ce aduce ea nou si cum vedeti desfasurarea ei mai departe pe piata internationala si cea pe plan local?

Colaborarile mele cu designerii au fost mereu o provocare minunata. Am proiectat si executat colectii cu concept, imbinand mesajul dorit de ei cu stilul si povestea mea proprie.

Acest joc mi-a dezvoltat foarte mult puterea de intelegere a unui obiect si mesajul pe care el il are de transmis catre public, experimentand cu materialele cele mai diverse.

Colaborarea cu Irina aduce doua noutati pentru mine. O deschidere catre publicul international in cadrul unui show si o colaborare cu magazinele de desfacere ale acesteia din tara si strainatate. in viitorul apropiat mai pregatim doua colaborari. Prima, pentru Berlin Fashion Week cu colectia de iarna 2012 - 2013 si a doua, tot pt iarna 2012-2013, in care voi realiza accesoriile colectiei Irina Schrotter in colaborare cu Lucian Broscatean.

Privind in urma sunt curios in legatura cu momentul in care ati devenit constienta ca sunteti atrasa de designul de bijuterie? Cum au evoluat lucrurile din acel punct?

In 2004 pentru un targ de Craciun, am inceput sa confectionez primele mele piese care au fost niste brose. A urmat apoi o serie de colaborari cu Anamaria Lungu pentru Festivalul de moda de la Iasi. In urma vizibilitatii create atunci, produsele au inceput sa se vanda in magazinul Zebra Society pe care il detineam la acel moment. Ulterior am inceput sa iau si mai in serios aceasta activitate urmand chiar sa renunt in final la a mai lucra in domeniul amenajarilor interioare, in momentul in care am inceput sa contractez lucrari de tiraje mari pe design de obiect si bijuterie pentru companii locale si internationale.

"Carla Szabo Design" este firma si brand-ul sub care creati, iar el este, asa cum mi-ati spus, ca si propriul copil. Care este urmatorul pas pe care il veti face impreuna?


Il ducem la scoala :) Este momentul in care trebuie invatat sa se dezvolte singur si sa iasa si mai mult in lume. Avem un potential foarte mare bazat pe un model de business special. M-am axat pe creativitate si mai putin pe tehnici si tehnologii. Astfel ca putem sa proiectam si sa executam cu diverse ateliere si fabrici lucrurile pe care le dorim, fara a fi restrictionati de investitii uneori prea mari in aparatura si in experienta de durata, necesara cu un anumit tip de material.

Sunteti cunoscuta in general ca un designer de bijuterie, dar nu este singurul aspect al designului in care sunteti implicata.
Creati cu aceeasi versatilitate si in designul de produs. Ati lucrat in domeniul publicitatii si ati avut proiecte si ca designer de interior. Cat de importanta este comunicare si imaginea in ceea ce faceti? Este imaginea una din cheile esentiale in succesul unui designer? Focus designer - Carla Szabo- Autor 6, foto: Dan Piersinaru

Comunicarea este esentiala. Am invatat asta din experienta mea profesionala polivalenta dar si din experienta mea de viata. Este ca si o discutie intre doi oameni. Daca am putea comunica prin telepatie ar fi foarte simplu, dar din pacate pentru a fi intelesi avem nevoie sa fim cat mai clari, mai concisi in ceea ce vrem sa spunem. Si asta are ca punct esential de pornire cunoasterea si acceptarea de sine.

Cum este perceputa bijuteria de autor la noi? Care sunt plusurile si minusurile unui mediu (piata) ca cel in care va desfasurati acum activitatea?


Bijuteria de autor ofera un tip de obiect incarcat de o energie aparte, cu un mesaj de cele mai multe ori simbolic. Transmite emotia si ideile celor care le confectioneaza. Cu cat tii mai mult un obiect in mainile tale sau chiar daca doar te gandesti la el, cu atat el se incarca cu energia fiintei tale. De aceea ca privitor, cand vezi un astfel de obiect, de cele mai multe ori esti atras magnetic de el pt ca te indragostesti de sinceritatea, de pasiunea din spatele lui.

Bijuteria de autor romaneasca se afla inca intr-un stadiu de descoperire si poate fi perceputa ca inaccesibila. Suntem intr-un proces in care ne cultivam publicul si il ajutam sa se educe vizavi de acest tip special de bijuterie. Din lipsa de experienta cu materialul si necunoasterea aspectelor tehnice specifice unicatelor sau tirajelor mici, publicului ii este mai greu sa accepte costurile de obicei mai ridicate ale acestora. Ele sunt mai tot timpul comparate cu cele ale bijuteriei provenite din productii de serii mari. Chiar si asa, bijuteria de autor in Romania este de fapt la un pret sub cel real, dat de cheltuielile realizarii lor, precum si sub nivelul costurilor de pe pietele internationale.

Punctul de intalnire dintre creator si iubitorul de bijuterie este pasiunea si deschiderea ambelor parti catre autentic. Aici este cheia transformarilor minusurilor in plusuri.

Pot spune insa, ca acest proces evolueaza treptat in fiecare an si are legatura stransa cu maturizarea si asumarea fiecaruia din noi in parte si a societatii in general. Eu sunt increzatoare in tot acest demers si sustin cat imi sta in putinta accesul catre creatie autentica, catre noi insine.

Targul Autor de bijuterie contemporana are loc pe 5 si 6 noiembrie la Sala Dalles.
Extins.com
 

 


fashion designer designer carla szabo focus designer autor designer bijuterie designer bijuterie contemporana design colectie irina schrotter Ana Maria Lungu Stephan Pelger Kinga Varga decoratiuni interioare lucian broscatean
 


« Articol precedent: Vara La Chatterie Articol urmator: Anjara Garcia un designer ambitios, la modul sanatos »