Designers Printesa din fashion world Printesa din fashion world

Ca intr-o frumoasa poveste cu printi si printese, dar totusi cat se poate de reala, Sirivannavari Nariratana, nepoata Regelui Thailandei, Bhumibol Adulyadej, este primul designer thailandez care participa la Paris Fashion Week.

Cu talentul mostenit de la bunica ei, Regina Sirikit, o maestra in prelucrarea matasii, Printesa Sirivannavari se lanseaza in lumea modei cu mult curaj, povestindu-si ea insasi “aventura” … dupa cum o numeste.

“Nu m-am asteptat sa am chiar eu un show de moda la Paris, desi am avut dintotdeauna speranta ca un designer thailandez sa participe la Saptamana Modei in capitala franceza. Dar, de curand, Casa Balmain mi-a oferit aceasta sansa, sponsorizand colectia mea de debut pentru sezonul primavara/vara 2008. Ma simt onorata! Am avut propria mea prezentare in 29 septembrie la Paris.

Chiar Paris, aceasta adevarata Mecca a designerilor de pretutindeni! Toate celebritatile, toate persoanele care conteaza in lumea modei sunt acolo, prezente la cel mai mare eveniment de acest gen din lume. Eu il consider ca fiind o Olimpiada a modei. A fost cea mai potrivita oportunitate pentru mine de a promova maiestria thailandeza pe cea mai mare scena de fashion din lume. Tocmai de aceea am si ales tema colectiei din Asia, mai exact Thainess. Am incercat sa arat cate ceva din identitatea Thai, sa fac o demonstratie a tehnicilor specifice thailandeze, dar am adaugat si ceva din mine, din personalitatea mea.

Vreau sa duc mai departe ceea ce am invatat de la bunica mea, Regina Sirikit, sa spun tuturor povestea incredibila a matasii thailandeze si a prelucrarii ei, o arta Thai, maiestrie in adevaratul sens al cuvantului, la fel ca si cultura Thai unica si minunata si ea. As vrea sa arat designerilor thailandezi, secretele si frumusetea incredibila a matasii, dar mai ales ce se poate face din ea. Vreau sa ii incurajez sa foloseasca matasea in colectiile lor. Vreau sa aratam tuturor aceasta splendida munca si rezultatele extraordinare pe care le putem avea lucrand in matase, dupa tehnicile traditionale. Este obligatia mea de tanar designer, o obligatie in primul rand fata de Thailanda, dar si fata de moda in general.”

Despre colectie, tot Printesa spune…

Pentru sezonul de primavara/vara 2008 am incercat o combinatie intre Thainess si un chic modern al zilelor noastre, o reinterpretare a siluetei clasice intr-un stil traditional si cu migala specifica thailandeza, pentru o celebrare a frumosului si a artei Thai. Am vrut insa in mod special sa evidentiez tesaturile si finisajele desavarsite atat de caracteristice Thai.

Am pus tot talentul meu in aceasta colectie, am beneficiat insa si de un real suport din partea Casei Balmain. M-au sustinut cu sfaturi pretioase si m-au directionat in realizarea tinutelor, dar esential este ca aceasta colectie chiar ma reprezinta.”

Ca tanar designer Printesa Sirivannavari si-a realizat visul, debutand in capitala modei, mai mult chiar, ea a deschis Paris Fashion Week, o realizare foarte importanta pentru ea dar si pentru designul thailandez. Cele 39 de tinute couture prezentate la Paris sub numele de “Prezentul trecutului” au inscris inca o pagina de moda in Orasul Luminilor. Nume distinse au onorat evenimentul desfasurat la Opera Garnier, loc in care, pe vremuri, doar Christian Dior isi permitea sa prezinte colectia sa de haute couture. Intreaga asistenta s-a lasat vrajita acum de farmecul… monarhiei, o nostalgie a acestui mileniu dupa vremuri demult apuse. Crema diplomatiei franceze alaturi de crema modei a asistat la acest eveniment ( Kenzo Takada a stat in primul rand alaturi de alte nume importante).

Sirivannavari Nariratana sursa nationmultimedia.com