Designers Carla Szabo: accesorii - ambasador pentru Romania Carla Szabo: accesorii - ambasador pentru Romania
Zebra Society a fost o initiativa entuziasto-inconstienta, dupa cum marturiseste; lipsa de experienta in gestionarea acelui tip de business a dus rapid la blocaj.

Astfel ca, de doi ani, Carla Szabo se dedica in intregime designului de obiect, o afacere care se autosustine; un drum riscant in 2005 si un lux pe care putini isi permit sa-l mai experimenteze in 2009.

Pentru accesorii, viitorul e online si in pietele externe, potrivit creatoarei de bijuterii-manifest care a tradus in limbaj vizual contemporan chiar iconuri din traditia populara romanesca; cu ambitia ca obiectele-suvenir sa devina un alt fel de ambasadori pentru Romania!

Ai lucrat o buna vreme in media-advertising explorand si exploatand imagini. Ce te-a
determinat sa renunti la un job stabil, comod si sa risti dezvoltarea unui business propriu in segmentul fashion?
Am lucrat in publicitate inca din facultate, trecand prin art directing si design de ambalaj. Am suferit ca angajat in primul rand din cauza programului fix si a modului aglomerat de lucru al agentiilor.

Atunci cand m-am apucat de propria mea afacere nu eram constienta nici de nesiguranta, nici de disciplina pe care ti-o impune meseria de liber profesionist. Am invatat foarte mult insa, si consider ca drumul pe care am luat-o e unul autentic, dedicat; un lux, as putea spune, pe care putini il experimenteaza, si-l permit.

Cat la suta e artistic, cat la suta e comercial la Carla Szabo?

Atata vreme cat fac design, le impletesc pe amandoua. Esenta metodei de design e sa gasesti calea de mijloc intre artistic si comercial.
Ce ti-ai dorit sa insemne magazinul Zebra Society pentru Bucuresti si cum simti ca a fost el primit? De ce ai renuntat la magazin?

Zebra Society a aparut, ca multe din initiativele mele, dintr-un mare entuziasm dublat de inconstienta. Am gandit alaturi de Raluca Nicolaescu un spatiu in care sa ai parte de relaxare, inconjurat de obiecte de design de calitate.

Am renuntat totusi deocamdata la proiect pentru ca lipsa experientei in administrarea unui astfel de business ne-a condus spre un blocaj. De asemenea, a fost o chestiune de alegere pentru noi: incercam acum sa punem pe picioare afaceri legate de meseriile noastre de baza - design si publicitate.
centura, libelula, trandafir moldovenesc,  foto: Cornel Lazia
animal urban, walk, calaretul,  foto: Cornel Lazia
Din 2005 ai ales sa te exprimi in bijuterii contemporane. Care e profilul consumatorului ce iti gusta creatiile?

Am inceput sa lucrez in productie de obiect in paralel cu activitatea de amenajari interioare si grafica. Piesele mele nu se incadreaza intr-un anume canon estetic, ele sunt despre idei si povesti. Categoria consumatorilor care gusta ar fi mai degraba una de pregatire intelectuala, decat una de varsta si sex.

Care e mesajul proiectului tau Folk Attack? De ce ai ales sa revigorezi tocmai iconuri din traditia populara romaneasca?


Nu exista in educatia noastra o metoda de evaluare corecta a ceea ce avem si a ceea ce suntem, iar Romania si romanii au o nevoie vitala de incredere.pion'ieri pion'azi,  foto: Cornel Lazia

Proiectul Folk Attack isi propune tocmai creatia unor obiecte-suvenir care sa traduca in limbaj vizual, contemporan iconurile din traditia populara romanesca. Aceste obiecte, reproductibile, se pot constitui in ambasadori vizuali usor de decodat transcultural.

Colaborarile in care ai fost prinsa ca designer de accesorii ti-au crescut cota, au influentat vanzarile?


E posibil si probabil ca vizibilitatea dublata de notorietatea colegilor mei sa fi crescut automat si valoarea mea pe piata. Nu pot sa spun insa daca asta a determinat si cresterea vanzarilor in piata de amanunt sau in cea de tiraj.

Cert e ca piata impune un pret pe accesorii peste care nu am trecut pana acum, eventual cu scopul de a impune piesele bazandu-ma strict pe imagine. In alte cuvinte, costul de vanzare il fac intotdeauna pornind de la costurile de productie si cheltuielile interne ale firmei.

Te poti sustine dintr-o afacere cu accesorii? Incotro in 2009?


De doi ani am renuntat la activitatea din celelalte nise ale designului in care activam; am ramas doar in productia de obiecte, in general de mici dimensiuni, iar in prezent am un business care se autosustine.

Pe piata romaneasca vand produse de serie mica sau unicat in magazine de profil si produse de serie mare unor companii. Vanzarile in comertul stradal au inceput sa scada simtitor, de aceea in 2009 ma voi orienta spre vanzarea online si spre pietele externe.
 

 


carla szabo zebra society creatie publicitate magazin business bijuterii folk attack ambasador lux design piata online online traditia populara romaneasca romania inconstienta calitate
 


« Articol precedent: Interviu Andreea Tincu Articol urmator: ANDRA CLITAN »