Designers Gorgeous George Gorgeous George

Giorgio Armani, Emporio Armani, Armani Collezioni, Armani Jeans, Armani Junior, Armani Casa, Armani Occhiali, Armani Privé... un intreg imperiu cladit de un maestru: Giorgio Armani.

Nascut la 11 iulie 1934, designerul italian a urmat mai intai cursurile Facultatii de Medicina, pe care insa le-a abandonat, dedicandu-se o perioada fotografiei si catorva alte slujbe minore. Primul sau contact cu lumea modei a fost in momentul ocuparii postului de vitrinier, apoi ca angajat al Oficiul de Moda si Stil.

Dupa jobul de "buyer and salesman" la "La Rinascente" in Milano, ajunge la Nino Cerrutti unde realizeaza prima sa colectie. In 1970 pune bazele propriei sale afaceri, lansindu-se in moda mai intai cu creatiile sale masculine.

"Gorgeous George", cum il numeste Time Magazine, a fost cel care a adus primele imbunatatiri vestimentatiei masculine. In 1975 lanseaza linia pentru femei, devenind in scurt timp unul din cei mai apreciati designeri in Italia. In 1987 primeste titlul de Cavaler al Republicii Italia. Anii care au urmat i-au adus recunoasterea internationala - Premiul International al Consiliului Designerilor de Moda Americani. Influenta sa definitorie asupra stilului anilor `80 a contribuit la cresterea prestigiului designului italian, dar si la redefinirea stilului elegant. Adept al liniilor curate, al simplitatii, Armani a dat noi interpretari rafinamentului, creionand ceea ce lumea modei a accepat in unanimitate ca fiind stilul sau propriu, atemporal, noua viziune inconfundabila asupra luxului si elegantei.

Semnatura Armani pentru costumul clasic, purtat atat de femei cat si de barbati, a devenit emblematica in tinutele bussines. A purta "Armani" a devenit echivalent cu o intreaga filosofie de viata. "I like fashion that is invisible" - confortabil, perfect in taietura si executie, costumul Armani este de fapt expresia perfectiunii in moda.

Cand Richard Gere si-a etalat intreaga garderoba Armani in "American Gigolo", creatorul Giorgio Armani a primit girul intregii lumi pentru a deveni marele maestru al modei internationale. Succesul sau a fost definitiv. Creatorul tinutelor pentru starurile cetatii cinematografiei americane, Armani ajunge cea mai celebra semnatura pentru covorul rosu al celei mai renumite nopti - noaptea Oscarurilor. Singura sa exigenta, eleganta perfecta, ii deschide toate usile celebritatilor, transformandu-l in favoritul Hollywood-ului.

Armani Toamna-iarna 2007
Armani toamna/iarna 2007

Constant in alegerea materialelor pentru toate creatiile sale, el ramane adeptul calitatii, lucrand foarte atent la linia croiului si la executia impecabila. Stilul sau ramane in aceleasi limite cromatice date de bejuri, griuri, bleumarinuri sau negru, tonuri neutre care ii definesc intreaga creatie. Fluid, lipsit de ostentatie, rafinat, stilul curat dat de o simplitate sofisticata, ramane semnatura inconfundabila a marelui maestru italian. Claudia Cardinale si Sophia Loren au apelat constant la sfaturile si creatiile lui Giorgio Armani, fiind mereu apropiate ale casei.

In 1981 Armani lanseaza noua sa linie "Emporio Armani" cu o retea proprie de magazine in care produsele vin completate curand cu noile linii de accesorii si de jeans. Dupa succesul inregistrat, intreaga industrie de fashion il urmeaza prin deschiderea de linii secundare: Valentino cu Miss V si Valentino Jeans, Krizia cu Krizia Poi, Ferré cu Oaks si Studio 0001, Missoni cu Missoni sport, Versace cu Instant samd.

De la moda la decoratiuni, Armani deschide noua sa linie Armani Casa. Un estet profesionist, creatorului italian ii place sa infrunte conventiile. Stilul sau elegant si simplu se impune si in materie de decoratiuni interioare. Confortul, armonia, starea de bine se transpun in liniile noilor sale creatii devenind emblematice pentru noua filosofie a ambientului, daruind eleganta sa inconfundabila spatiilor pe care le recreaza.

Incununarea carierei sale este noua linie Armani Privé , linia de haute couture care ii permite creatorului italian intrarea in lumea exclusivista a caselor de haute couture. La varsta de 72 de ani, Giorgio Armani ar putea sa se retraga la pensie si sa traiasca tot restul vieti sale in lux. Italianul insa isi continua activitatea ca presedinte, director executiv si unic actionar al imperiului care ii poarta numele. Revista Forbes l-a desemnat ca fiind cel mai bogat designer din lume, cu o avere de aproape patru miliarde de euro. Armani detine 350 de magazine, are aproape 5000 de angajati si nu se opreste aici. Creatorul planuieste lansarea unei noi linii de produse pentru ingrijirea pielii si un lant de hoteluri de lux.

Designerul Hollywood-ului, regele modei italiene si fara nicio urma de indoiala, maestrul elegantei, Armani este un creator de moda in adevaratul sens al cuvantului.
 

 


Giorgio Armani Armani Armani Collezione Armani Jeans Armani Casa Armani Prive designer moda stil Milano Nino Cerrutti colectie creatie Time Magazine Consiliul Designerilor de Moda Americani bleumarin costum cromatic linii Hollywood tonu
 


Articol urmator: Yves Saint Laurent »