Editorial Ce este moda? Ce este moda?

Toata lumea vorbeste despre moda si se pricepe la ea, doar foarte putini ar putea sa dea o definitie a acestui fantastic fenomen.

Dupa cum scrie in dictionar, moda in sensul cel mai larg desemneaza schimbarile frecvente survenite in ambient, dans, muzica, literatura, etc. dar si in activitati si in comportament, in functie de evolutia si variatiile gustului (de exemplu, azi salutul cu sarutul mainii este considerat un gest demodat). In sens restrans, moda se refera in deosebi la costum si anexele lui.

Moda este, de fapt, o reactie fireasca impotriva tocirii atentiei prin obisnuinta. Barbatii stiu cel mai bine cata nevoie de schimbare avem pentru a combate monotonia traiului zilnic, plictiseala.

Paul Verlaine scria:

Je fais souvent ce reve etrange et penetrant

D'une femme inconnue, et que j'aime et qui m'aime

Et qui n'est, chaque fois, ni tout a fait la meme

Ni tout a fait une autre…..

(Mon reve familier)

Un vis adanc si straniu adesea imi revine

E o necunoscuta, i-s drag, mi-e draga toata,

Si nu-i de tot aceeasi, de fiecare data,

si nu-i de tot nici alta……

(Visul meu obisnuit, traducere de Maria Banus)


Improspatarea imaginii umane se face ca un joc, schimband cate ceva din aspectul obisnuit. Nu e vorba de a modifica toata infatisarea, ceea ce ar duce la travestire, ci doar de a stimula vederea printr-un amanunt surprinzator, de a atrage atentia asupra altei parti a corpului decat de obicei, trezind alte asociatii si trairi.

Departe de a fi o frivolitate vana, moda este un puternic elixir, care ne ajuta sa traim mai intens clipa care trece si din care e facuta viata.

Definita ironic, moda este ceea ce se demodeaza. Sau, altfel spus, ceea ce astazi ti se pare nou si stimulant dar, dupa ce trece un timp, devine obisnuit, invechit, si merita schimbat.

Moda cuprinde de fapt, un sir continuu de experimente, lansate de cei mai prestigiosi creatori de imagine, care devin cunoscute de marele public si, daca corespund aspiratiilor majoritatii, sunt adoptate pe scara larga pentru ca, dupa o vreme, sa se banalizeze. Functioneaza ca un motor in trei timpi : inventare, raspandire, perimare.

dailymail.co.uk

Pentru a lansa mode si pentru a sluji drept modele, inovatorii trebuie sa fie in vazul lumii, sa ocupe pozitii culturale privilegiate: in secolele trecute aristocratia atragea toate privirile la ceremoniile oficiale, apoi actorii de opera starneau admiratia publicului, urmati de stelele de cinematograf si de vedetele muzicii usoare, favorizate de trairile emotionale provocate de spectacole. Astazi exista un loc special de expunere a experimentelor, pe podium-urile prezentarilor de moda ale creatiilor designerilor, iar manechinele au ajuns vedete.

Moda inseamna improspatare. Dar de unde sa mai inventi ceva nou dupa atatea milenii in care oamenii s-au imbracat in fel si chip, incercand practic tot ce se putea incerca in asezarea pe trup a tesaturilor, blanurilor si podoabelor?

Sursele de inspiratie se gasesc chiar in trecut, in istoria costumului, din care cate un element, uitat de mult, e scos la lumina, prezentat drept noutate si integrat ansamblului purtat curent, pe care-l invioreaza.
Majoritatea senzationalelor noutati ale modei nu sunt de fapt decat combinatii ale unor forme “retro”. Asa de pilda, un tanar din ziua de azi aminteste la prima vedere de felul in care aratau barbatii de aceeasi varsta in orasele europene ale secolului XV, cu jachete scurte peste pantaloni stramti si cizme, doar ca vesmintele nu sunt facute din aceleasi materiale.

reclama fashion - dolce&gabbana
In momentul de fata, dictatura modei pare a lua sfarsit. Publicul s-a lamurit ca ceea ce se prezinta la paradele si festivalurile de moda este numai experimantarea unor noi posibilitati compozitionale; o activitate de cercetare, un spectacol fantastic de anticipatie, fara legatura cu viata reala si cu nevoile vestimentare ale oamenilor obisnuiti. S-a ajuns astfel la concluzia ca moda, asa cum era ea inteleasa acum cateva decenii, s-a sfarsit. (Teri Agins, The End of Fashion si altele). Denumirile curentelor actuale, simple chic, minimalism sau clasic incearca sa justifice lipsa de stralucire si varietate a imaginii umane curente. De altfel, tinerii nascuti in ultimele decenii nici nu au apucat obiceiul de a imbraca haine de duminica sau de ceremonie, ci au fost crescuti doar in wash and wear, ducandu-se la opera in blugi si tricou.

Dintre valurile mici ale modelor trecatoare se aleg insa unele mai persistente, care marcheaza imaginea caracteristica a omului unei epoci, se integreaza in expresia artistica a unui stil (cum au fost de pilda stilurile gotic, Renastere, baroc, etc.).

 

 


moda adina nanu moda fashion beauty editorial fashion and beauty tendinte trend la moda barbati
 


« Articol precedent: Misterele Chanel Articol urmator: Un model greu de urmat »