Editorial Colectii bune la Romanian Fashion Week Colectii bune la Romanian Fashion Week

In ciuda comentariilor de tot felul, designerii din ultima zi de Romanian Fashion Week si-au vazut linistiti de treaba. In cea de a treia seara a continuat ofensiva barbatilor... Lucian Pop propune personaje rebele intr-o colectie bine strunita, plina de exemple perfecte de styling (in special enormele esarfe rosii inodate la gatul manechinilor), iar Alina Latan isi prezinta si ea, pentru prima data, propunerile pentru barbatul "Endless". Privind colectia ei am realizat care este de fapt secretul Alinei: tinutele pe care ea le imagineaza, atunci cand ajung pe podium, au deja o poveste intreaga "imprimata" in ele ... Plina de umor dar si citate "savante" (tinute colorate in albastru Klein, melcii lui Greenaway fixati pe rochii sau purtati in genti transparente, un turban original folosit ca o replica gen "nu Prada a inventat turbanul") colectia sufera din cauza castingului.

Lena Criveanu isi continua linistita munca si prezinta la Iasi “Maruca”, o colectie in care designerul amesteca elemente minimaliste cu tinute baroc, pastrand nota de feminitate care ii caracterizeaza creatia. Lena reuseste sa se plaseze la granita dintre arta si moda, evitand lucrurile echivoce. Capele imbogatite cu pliseuri si accesoriile pentru par dau colectiei o nota retro, specifica majoritatii colectiilor prezentate la RFW.
Carmen Secareanu revine cu o colectie plina de maturitate si croiuri inovatoare. Carmen nu s-a sfiit niciodata sa experimenteze. Imi aduc aminte de ceea ce declara Kawakubo -”un cerc nu trebuie sa fie intotdeauna rotund”. Cu alte cuvinte, a redefini un lucru aparent imposibil de modificat reprezinta cel mai important chalange al modei. Iar Carmen nu reuseste doar sa modifice, ci reuseste sa si strecoare putina poezie in tinutele ei aparent atat de sobre. Jachetele albe, matlasate, mantourile inspirate din kimonourile barbatesti, sacourile din stofa “severa”, dar cu un buzunar aplicat care parca este suspendat in mod miraculos in aer, caciulile din blana si senzationala haina din neopren gandita ca o armura demonstreaza abilitatea designerului de a se reinventa ramanand, in mod paradoxal, acelasi. Aceasta este cea mai importanta calitatea a unui designer!
Marea surpriza a serii a fost George Hojbota si as putea spune ca, de fapt, aceasta este prima lui colectie adevarata. Uitand de toate povestile avangardiste care l-au marcat in trecut, Hojbota se concentreaza si aduce pe catwalk o colectie construita cu atentie, fara a uita niciun detaliu.
George Hojbota
Cu ajutorul unor lamele de plexiglas el marcheaza inteligent liniile de croi sau decolteurile, transforma nasturii in elemente decorative. Accesoriile - gentile patratoase, manusile si cizmele colorate - servesc perfect conceptul colectiei. George reuseste sa dezvolte o tema aparent consumata in sezonul de primavara-vara, moda anilor `60, careia ii adauga elemente futuriste, apoi o lanseaza foarte sigur pe el. O schimbare de atitudine si mentalitate care sper sa reziste si in colectiile viitoare.
Stephan Pelger

Stephan Pelger revine la Iasi cu o colectie de rochii de seara si mantouri inspirate de eterna lui muza, Marlene Dietrich. Ceea ce Stephan stie foarte bine sa faca este sa puna corpul femeii in valoare (fara a apela la fuste mini si top-uri minuscule), iar colectia sa contine doar piese gandite strict in acest scop, “brodate “ cu cristale desfacute dintr-un candelabru!

Agnes Toma le permite studentilor de la Una Moda Grup sa-i creeze colectia pentru toamna-iarna, iar acestia ii rasplatesc increderea cu o serie de tinute ”dragute”, nici bune dar nici rele, nici spectaculoase dar nici banale, pur si simplu politically corect. Ideea, in schimb, merita nota maxima!


 

 


lena criveanu lucian pop moda designer alina latan stephan pelger
 


« Articol precedent: Despre moda si conferinta de presa Articol urmator: Cumpar moda, deci exist! »