Editorial Balenciaga si Spania Balenciaga si Spania
Muzeul de arta din San Francisco onoreaza pana in luna iulie mostenirea lui Cristobal Balenciaga (1895-1972) printr-o expozitie de exceptie, care exploreaza legatura profunda dintre marele creator de moda si Spania, cultura, istorie si traditii. Expozitia isi are originea intr-un eveniment din 2010 patronat de Regina Sofia si conceput de Oscar de la Renta, designer care si-a demarat cariera la Balenciaga in anii '50. Pentru prima data, 30 de tinute din arhivele Balenciaga Paris sunt expuse. Cu aceasta ocazie, Hamish Bowles, editor la Vogue si unul din curatorii evenimentului, a lansat un superb album care prezinta tinutele haute couture ale marelui creator de moda, aflate in muzee si colectii private din intreaga lume.

Diana Vreeland (1903-1989), redactor sef la Vogue pana in 1971 si consultant la Costume Institute din New York, descria mostenirea culturala a designerului spaniol astfel:
"Balenciaga a fost adevaratul fiu al unei tari puternice, pline de stil, culoare vibranta si istorie, ramanand pentru totdeauna un adevarat spaniol. Inspiratia lui venea din luptele cu tauri, dansatorii de flamenco, pescarii in cizmele si bluzele lor largi, atmosfera plina de glorie a Bisericii si cea rece din chiostro si manastiri. A preluat culorile, croiurile si le-a potrivit dupa gustul sau."

Spre deosebire de marea retrospectiva Balenciaga din 2006 de la Paris, dedicata inovatiei si formelor noi aduse in moda, aceasta expozitie unica pune accentul pe radacinile si elemente profunde care au hranit inspiratia marelui creator de moda. Spania se afla in sufletul lui Balenciaga, care a surprins in creatiile sale dramatismul, grandoarea si stralucirea acestei culturi. Formele ample, gama cromatica profunda sau tesaturile grele ornate cu broderii elaborate definesc o gestualitate fara precedent in istoria modei.

Volumul devine tema in sine. Expozitia prezinta 120 de tinute Haute Couture, palarii si podoabe, fiind organizata in 6 sectiuni: arta spaniola, costumul popular, costumul de curte, viata religioasa si ceremoniile, corrida, dansul.

Arta spaniola a influentat creatia lui Balenciaga prin gama cromatica profunda si draparea volumelor imense, asa cum le regasim in tablourile semnate de Goya, Velázquez, El Greco sau Zurbarán, iar ulterior in formele abstracte ale artistilor moderni ca Joan Miró sau Eduardo Chilida, cu sculpturile sale monumentale. Costumul infantelor, redat in tablourile lui Velázquez este frecvent reinterpretat de Balenciaga.

Balenciaga si Spania

Costumul popular spaniol cu elementele sale originale se regaseste prin salul cu franjuri si broderii florale stralucitoare, tesaturile de mohair brut derivate din hainele pastorilor, capele simple transpuse in volume stralucitoare, bluzele de pescari din zona basca, vestimentatia utilitara devenita o noua forma de eleganta.
Costumul de Curte, asa cum este reliefat in cele mai cunoscute capodopere din istoria artei din secolul al XVII-lea, a influentat profund creatia designerului spaniol
prin siluete somptuoase, accentul pus de solduri si exagerarea lor, broderii sofisticate, perle, totul intr-o versiune contemporana si aproape abstracta a temelor regale.

Universul religios catolic se regaseste in opera lui Balenciaga prin elemente care amintesc de vestimentatia maicilor, vestmantul de preot cu broderii, haina austera cu gluga purtata de calugari, sau bogatia de culori si texturi regasite in altarele Fecioarei, purtate pe strazi in timpul Saptamanii Sfinte.

Tauromachia, sau lupta cu tauri, a inspirat prin numeroase costume de matador ("traje de luces"), bolerouri ornamentate cu broderii sofisticate realizate de Lesage, pompoane, elemente de pasmanterie si chiar garoafa (floare traditionala aruncata la final de corrida), folosite inca din anii '40. Ulterior, ele vor deveni pur element decorativ, aplicat pe ansamblurile de seara ale anilor '60, in timp ce cromatica vie a capelor de matador in rosu stralucitor, fuchsia sau galben aprins, se reflecta in tinutele festive.
Cultura dansului spaniol este reprezentata in special de tinutele care fac trimitere directa la costumul de flamenco, rochiile cu trena realizate din volane ("bata de cola"), imprimeurile cu buline ("lunares"), prin numeroasele volane, fronseuri, elemente care pun in valoare miscarea, boleroul si pantalonii ajustati ai dansatorului, sau chiar palariile cu podoabe.
Expozitia Balenciaga si Spania
Designerul spaniol, adulat si venerat de o intreaga generatie de designeri, a influentat istoria modei nu doar prin propriile creatii, cat si prin cei pe care i-a format spiritual perpetuandu-i mostenirea culturala: Emanuel Ungaro, Oscar de la Renta sau Christian Lacroix.

Albume, sugestii de lectura:
Balenciaga and Spain (Hamish Bowles)
Balenciaga and His Legacy: Haute Couture (Myra Walker)
Balenciaga (Lesley Ellis Miller)
Balenciaga Paris (Pamela Golbin, retrospectiva din 2006)
 

 


balenciaga cristobal balenciaga balenciaga paris expozitie balenciaga expozitie spania inspiratie balenciaga Haute Couture Diana Vreeland Hamish Bowles editor Vogue Vogue muzeul de arta arta
 


« Articol precedent: Comertul online cu moda, inca timid Articol urmator: Istoria secreta a slitului »