Editorial Geanta de 48 ore Geanta de 48 ore

Mult timp mi-am dorit sa plec la drum, chiar si in calatoriile cele mai lungi, cu mainile in buzunar si cartea de credit plina. Doar in clipa cand m-am urcat astfel echipat in cursa unui zbor spre Statele Unite am realizat, din nou, dar de data aceasta prea tarziu, ca ceea ce suna bine in paginile revistelor glossy sau in conversatiile voit inteligente, nu prea are legatura cu realitatea.
In primul rand lipsa bagajului meu m-a transformat, 11 ore mai tarziu, intr-un subiect foarte interesant pentru securitatea aeroportului si pentru biroul FBI din J.F. Kennedy care mi-a analizat cu atentie pana si hainele mototolite si a decis ca da, arat cam suspect.
A fost pentru prima si ultima oara cand am aplicat aceasta varianta de calatorie “lejera” pentru simplul motiv ca nu are legatura cu mine si, cred, cu multa lume. Analizand la rece experienta mea de tip kamikaze am realizat ca, de cele mai multe ori, partea placuta a unei calatorii sta, de fapt, chiar in
preparative. Bagajul, ce iei in el, care sunt lucrurile de care te poti lipsi, ce iti planifici sa mai cumperi, ce porti in avion si ce porti pana la imbarcare (pentru ca, da, exista o diferenta intre ultimele doua) sunt de fapt lucruri care conteaza. Si de ce sa ma frustez de o parte atat de importanta a experientei doar pentru ca “light is in” (expresia preferata a unei stiliste aflate intr-o perpetua cautare de lucruri si situatii “cool”)?!
Revenit din mirifica experienta cu trei valize imense cumparate mai mult de nervi, am facut un tur prin magazinele comasate pe Calea Victoriei, in cautarea gentii perfecte de voiaj, functionala si practica, atat pentru un weekend petrecut in tara sau aiurea cat si pentru destinatiile foarte lungi. Un model care poate functiona perfect ca geanta de mana pentru calatoriile cu avionul sau chiar ca geanta pentru office in zilele in care trebuie sa duc cu mine 15 reviste si o camasa de schimb. Si, spre marea mea surpriza, nu am gasit doar o geanta care sa se apropie de ceea ce cautam eu ci chiar cateva modele diferite care se muleaza perfect pe necesitatile mele.

Geanta pe care am ales-o la finalul unei intregi zile petrecute prin magazine face parte din familia “week-end”-er, cunoscuta si sub numele de cod “48 de ore” sau, cum o alinta francezii, “pour le petit deplacement”. Este un model in care poti indesa strictul necesar plus un lucru extra, usor de purtat si depozitat, cu o dimensiune “cat sa intre un costum si accesoriile aferente” daca este sa ii dam crezare lui Tom Ford.
Geanta Want Essentiels Sursa: varyingcontraptions.wordpress.com
Geanta Barbour Sursa: varyingcontraptions.wordpress.com
“48 de ore” nu este o inventie noua. Ea a existat in garderoba barbatului inca din anii `20, perioada in care a fost lansata si cea mai celebra varianta a acesteia, Keepall, de catre Louis Vuitton. Aceasta reprezinta chintesenta sacului de voiaj si, in 1924, cand a fost lansata, purta deja celebra monograma. Creatia Vuitton a avut un succes enorm tocmai datorita simplitatii ei perfecte. Fara sa aiba parte de compartimentari si cu un volum greu de banuit la prima vedere, geanta beneficiaza de o armatura din piele pe care au fost fixate manerele. In timp ea a suferit diverse ajustari si imbunatatiri prezentandu-se astazi si cu o bareta ca sa o poti purta cu usurinta pe umar.

Un alt model mitic, folosit ca punct de referinta in aproape orice discutie legata de pragmatismul garderobei masculine, este Gladstone Bag semnata Asprey. Amintind de geanta din piele folosita de doctori, aceasta a fost construita pe o armatura de piele surprinzator de usoara, cu barete din piele care inchid geanta si accesorii metalice care sa o securizeze de-a lungul chiar si a celor mai extreme experiente turistice.
Geanta  Paul Stuart sursa:varyingcontraptions.wordpress.com
Geanta Mulberry sursa:varyingcontraptions.wordpress.com
Cum se intampla cu toate elementele clasice, designerii prezentului au preluat modelul original si l-au declinat in functie de crezul lor artistic, lansand variante extreme din punct de vedere al materialului - neopren, cauciuc, piele de strut sau ponei - pastrand in acelasi timp caracterul pragmatic si simplu al acesteia, acel caracter special care a sedus generatii intregi de barbati.

Dintre toate variantele existente am facut o selectie a celor cu care in mod sigur te vei simti bine la drum. Bottega Venetta isi demonstreaza dexteritatea in impletitul fasiilor de piele si in cazul variantei lor de “48 de ore”. Putin mai mare decat originalul, aceasta are in schimb parte de o compartimentare ingenioasa, iar constructia putin rigida te va ajuta sa transporti nesifonata la destinatie si cea mai pretentioasa camasa de smoking. Ca varianta extrema pentru barbatii care pun egal intre scrobit si demodat exista varianta designerului belgian Ann Demmeulemeester. Mult mai simpla decat numele ei, geanta are atasat un portmoneu exterior ca sa ai la indemana pasaportul, banii si alte asemenea maruntisuri, dar fara de care nu ai cum sa pornesti la drum. Pielea din care a fost realizata are un aspect vintage astfel incat ai senzatia ca geanta vine deja cu o poveste a ei .
Geanta Bottega Veneta Sursa: varyingcontraptions.wordpress.com
Geanta Lambertson Truex Sursa: varyingcontraptions.wordpress.com
Orice nume de designer este stantat pe aceasta, “48 de ore” este cea mai simpla alegere in materie de genti. Cata vreme stilul ei este practic neschimbat inca de la lansare, trebuie doar sa alegi cu grija materialul din care este ea realizata pentru ca acesta va deveni semnatura stilistica: mongrame stantate la vedere pentru victimele modei, impletituri fine pentru cunoscatori sau piele “adevarata” pentru nostalgici.
 

 


48 de ore ore fashion moda design geanta avion J.F. Kennedy office aeroport calatorie Keepall louis vuitton Gladstone Bag Asprey Ann Demmeulemeester carte de credit credit
 


« Articol precedent: Adrian Parfene: „Fotografia este o imagine inghetata“ Articol urmator: Fashion ads: “colectia” de primavara 2009 »