Editorial Inside Berlin Fashion Week 2011 Inside Berlin Fashion Week 2011

Despre performanta designerilor romani la Mercedes-Benz Fashion Week Berlin s-a scris deja si s-a vorbit pe toate canalele media. Exista insa ceva ce nu s-a scris pana acum, despre cum arata BFW privit din interior. Am sa fac asadar o incursiune in culisele unei saptamani adevarate a modei. So, look inside Berlin Fashion Week!

Mai intai as incepe cu o intreaga serie de informatii cerute designerului care urmeaza sa prezinte in cadrul unui fashion week. Toate datele - prezentarea designerului, descrierea colectiei si multe alte amanunte tehnice - sunt necesar a fi trimise din buna vreme si nu alergat dupa ele in timpul evenimentului cum se face la noi, cand designerul are o multime de aere si nu trimite nimic din infatuare sau din alte motive, uneori intemeiate.

Cand toate cele premergatoare zilei prezentarii sunt puse la punct, incepe etapa a doua - ziua marelui eveniment. Ti se spune sa fii la o ora anume, iar la nemti asta inseamna nici mai devreme, nici mai tarziu, adica exact ora indicata, cu ochii pe ceas. Atunci trebuie sa iti duci colectia la intrarea designerilor, unde esti asteptat si preluat de catre cel care urmeaza sa se ocupe de tine pe toata durata scurtei tale sederi in backstage. Exista o receptie, exista oameni care te intampina, exista o echipa intreaga care te asteapta. Totul e pentru tine, tu designerul si echipa care te insoteste. Evident, niciun om in plus fata de ce ai trimis din timp! Iar toti cei care intra au ecusoane de acces care sunt verificate in mod foarte strict.

Incep pregatirile. Intr-un spatiu limitat, ti se pune la dispozitie un steamer cu care iti poti aduce hainele din colectie, in cel mai scurt timp, la forma ideala, fara nicio urma de sifonat, botit sau alte incretituri. Intre timp, o echipa intreaga de profesionisti iti executa coafura si machiajul cerute. Acest timp alocat este scurt si iti este dedicat in intregime.

La ora fixata, ai acces in spatiul din spatele podiumului, acolo unde urmeaza sa iti imbraci toate manechinele. Imaginati-va un spatiu relativ restrans, in care ai pentru fiecare model cate un stander si cate o persoana gata sa te ajute la imbracatul tinutei. Ai 20 de ansambluri de prezentat, ai la dispozitie 20 de standere si 20 de ajutoare. Tu doar trebuie sa ai pregatite toate cate sunt necesare pentru a putea sa-ti imbraci modelul dupa dorinta. Gata imbracate, manechinele sunt chemate sa mai faca inca o repetitie finala, pe podium, cu toate luminile si cu muzica, cu tot. In ritm si la secunda, se termina toata repetitia. Intre timp, echipa de PR aranjeaza sala cum scrie la carte.

Cand totul e gata, publicul are 10 minute la dispozitie pentru a intra in sala, sa se aseze pe locurile stabilite din timp. Totul se respecta, nimeni nu intervine pentru nimic. Incepe prezentarea. In cazul in care publicul, in intregime de specialitate (!), nu "adera" la ideile prezentate pe podium, pur si simplu se ridica si pleaca, iar asta e in cazul fericit in care nu huiduie in mod deschis. Daca in schimb ceea ce se prezinta le atrage atentia si apreciaza, aplauzele, uralele si toate ovatiile posibile se aud chiar si din culise.

Romanian Designers la Berlin Fashion Week 2011
Cam asa s-a auzit si la show-ul comun al celor 6 designeri romani - 4 colectii vestimentare completate de colectiile de incaltaminte: Alina Botea, Andreea Musat, Irina Schrotter si Lucian Broscatean cu Angela Vasiliu si Mihaela Glavan. S-a aplaudat in timpul fiecarei prezentari, iar la final, cand au iesit toti in luminile orbitoare ale scenei, s-a auzit un ropot de aplauze si un val de ovatii drept apreciere a ceea ce au vazut toti intr-un spectacol de moda prezentat unitar, plin de viata si culoare. A fost un aer fresh, plin de creativitate, care a suflat dinspre Estul romanesc catre Vestul german, prin care am demonstrat in forta ca stim ce inseamna FASHION. Acum suntem pregatiti sa relansam industria romaneasca de profil si sa intram in randul celor care conteaza.

As incheia cu un amanunt care m-a fascinat la Premium Messe. Am intrat pentru cateva minute sa vedem cum sunt standurile pentru contractari din acest an. In scurt timp am primit un telefon ca suntem asteptati sa plecam la Ambasada. Ne-am indreptat in fuga catre iesire sau ceea ce am crezut noi ca e si intrare si iesire, din neatentie. Evident, am fost intorsi cu politete si indreptati catre iesirea unica. Cu toate insistentele si explicatiile nu am beneficiat de nicio derogare de la regula si am fost nevoiti sa iesim in frig si sa ocolim pentru a reintra pe acolo pe unde era indicat. Germania e Germania! Si ce trist cum poate corectitudinea sa devina fascinanta...

In rest, am savurat un aer de liniste, departe de orice stres romanesc. Aproape ca uitasem ca exista si asa ceva pe lume.

Concluzia: inside Berlin Fashion Week a fost doar profesionalism la maxim!

 

 


fashion moda berlin fashion week fashion week berlin fashion week 2011 romanian designers designeri romani moda presa internationala design rooman in presa internationala
 


« Articol precedent: Moda romaneasca in 2010 Articol urmator: Istoria ideala a modei contemporane »