Editorial Recesiune: Elogiul saraciei Recesiune: Elogiul saraciei

Adio volanele si frou-frou, se poarta pauperitatea in moda! Intr-o lume de bling-bling si etichete cu pret, ce e mai de pret decat eleganta austeritate monahala iar cand toate marcile trag tivuri la milimetrul chinezesc ce e mai de avangarda decat aparenta diletanta a unei rochii incropite pentru o seara? Grunge is back!

Exista momente in istoria modei si a artelor vizuale cand regulile academice sunt brusc violate fie in materie de gust (kitschul) fie in materie de tehnica (amatorismul aparent) de indivizi puternic contestati dar care peste ani au umplut muzeele. In ultimele ore de viata ale academismului pictural dantelat, Cezanne daltuia pe panza culori aproape pure iar Matisse arunca culori si linii cu lejeritatea unui prescolar descoperind acuarelele in timp ce artistii cubisti si dadaisti lipeau ziare in rame iar Marcel Duchamps expunea un pisoar (gol) si tragea mustati unei Mona Lisa proaspat victima a unui furt.

Moda a trecut prin aceleasi etape, de la simularea croiului incropit la materialele aparent sarace, promovate ca ultimul lux si pana la

discursul garderobei claselor inferioare purtate de cei cu bani si diamante asortate. Sort, haine de ospatar sau secretara, tinuta proletara, salopeta si alte piese au avut momentul lor de glorie pe scena luxului.

Costumul de secol XIX asemenea arhitecturii a generat forme elaborate, adevarate edificii vestimentare, fie ca e vorba de crinolina, rochia cu turnura sau linia S incorsetata de la 1900 invaluita in volane brodate. Incepand cu 1908 cel caruia ulterior i se va spune "Pasa Parisului", Paul Poiret, a dus conceptul de saracie la rang de lux dar o va trada repede in favoarea opulentei. Nu doar ca primele linii (directoire) scapau oricarui academism al croiului parizian (par bucati de material ajustate direct pe corp) dar culorile lor puternice si texturile aparent brute erau in contrast cu finetea inceputului de secol. Privite azi de aproape aceste tinute (cu exceptia perioadei orientale) sunt de o simplitate dezarmanta si de o "saracie" a decorului care egaleaza doar tipul de gravuri (pre Art Deco) din epoca sau noul mod de folosire al culorii in pictura si decoratiuni. La fel cum primitivismul si bogatia expresiva a popoarelor "noi" isi croia drum in arta, tot asa si la Poiret aparenta saracie devine lux suprem. Din pietele Europei Centrale el aduce fete de masa brodate din care face bluze sau rochii iar un covor nord african devine mantou de seara. Canepa, in, stofe tesute rar si o lipsa totala de pense sau artificii de croi.

Atunci cand Poiret a trecut in universul decorativ exuberant oriental iar ceilalti designeri parizieni explorau tesaturi si broderii sofisticate, Coco Chanel a adus expresiei saraciei noi semnificatii. In primul rand a folosit un material rezervat altadata desuurilor masculine, jerseul, pe care l-a facut culmea elegantei pariziene. Apoi fata de colegii de ani '20 ea a simplificat totul la extrem. Formele ei erau cele mai simple cu putinta dintr-o tendinta dar materialele erau mereu nobile. A facut din camasa taraneasca ruseasca piesa de referinta a sezonului 1921 iar cand ceilalti designeri au mizat pe exuberanta decorativa sau cromatica Art Deco, a impus negrul. Pe clientele bogate le-a ornat cu bijuterii false si le-a imbracat precum dactilografele si celelalte "working girl" in negru cu guler alb, interpretate in numeroase roluri la Hollywood de Joan Crawford.

Intr-un alt registru Schiaparelli propunea broderii Lessage pe o panza ca de sac sau rochii patate de artist. Nu va mai dura mult pana cand rochia rupta, desirata, ponosita sau petecita va deveni din nou eleganta in colectia inspirata de cersetori creata de John Galliano pentru Dior.

In anii 50, Dior, expresia cea mai baroca a noii mode este, in schimb, cel mai auster in tinutele de zi de stofa - fara decor si frou frou, in culori inchise si predominant gri/negru. Este exact contrariul vestimentatiei cotidiene din reviste americane "pentru popor", pentru ca un taior sau rochie Dior de zi se distingea prin forma impecabila si arhitectura interioara. Intr-un registru la fel de neconventional o regasim pe Chanel care credea ca un taior trebuie sa traiasca impreuna cu tine ca o a doua piele. Costumele personale vandute la licitatie dupa moartea sa aveau patina timpului (erau tocite) si luasera forma corpului. In acelasi spirit al "luxului sarac" ea propunea trenchuri absolut banale dar dublate cu vizon. Luxul se afla la interior acolo unde doar tu il simti.

Opulentei anilor 80 si stilului cu paiete din serialul Dinasty ii raspund o serie de designeri de avangarda din prêt-à-porter (majoritatea japonezi) care exploreaza forme si materiale neconventionale dar mai ales un look inspirat din hainele saracilor sau vestimentatia de lucru (halate, salopete), accesorizat cu plastic sau lemn in contrast cu bijuteriile stralucitoare place Vendôme din Vogue.

Ann Demeulemeester pv 09, ti 08

Negrul si formele foarte largi de tricot / panza devin expresia unei elegante care se doreste conceptuala / intelectuala. Comme de Garçons prezinta colectii inspirate de vestimentatia detinutilor, ale unor categorii sociale aparte sau haine aparent necusute, desfacute, desirate. Este momentul anti-modei asa cum vestimentatia utopica a bantuit gandurile artistilor, de la Reform Dress la Futuristi sau Constructivisti. Cu Margiella, Demuelmesteer sau Yamamoto aparenta saraciei devine norma stilistica la fel cum formele si volumele sfideaza regulile traditionale de croi. A croi devine a incropi, a coase inseamna a alatura sau a inadi. Nuditatea stilistica este regasita in arta in curentul "arte povera" sau in arhitectura lui Tadao Ando cu beton nefinisat. Imperfectiunea devine lux.

Asa cum la un moment dat jacheta Mao purtata de milioane de chinezi a fost cel mai chic "fashion item", Miuccia Prada face din stilul de comisar sovietic o norma estetica in care textura materialului, neostentatia sunt cuvintele cheie intr-un canon de frumusete nu foarte clasic. Colectia de toamna 2008 mixeaxa dantela foarte scumpa cu tricoul de bumbac si chinga de panglica.

Eleganta inseamna de mai multi ani amestecul de marci de diverse preturi si notorietati, de la celebru la anonim, de la scump la ieftin si uzat, de la nou la vintage sau second hand intr-o permanenta reciclare. Designerii devin confidentiali, chiar anonimi sau din locuri greu accesibile (de la cartiere retrase la obscuritatea internetului) atunci cand haina nu este "self made". Lookul sobru si aparent insipid este contrastat de diferenta data de materiale sau luxul interior (detalii, finisaje, aplicatii). Chiar si in materie de look, aspectul prea ingrijit si studiat in fata oglinzii asemenea revistelor photoshopate, a fost detronat de aparentul "out of bed" - o nonsalanta studiata, o dezinvoltura premeditata.

Daca "elogiul saraciei" poate fi privit din partea designerilor sau artistilor ca o forma de protest si de creatie pentru a dizolva barierele conventiilor lucrurile sunt putin diferite din prisma celor care au adoptat aceste mode.

Maison Martin Margiela pv 09, ti 08

Adesea snobismul cel mai pur a stat la baza succesului initial al lui Chanel, Margiella sau Prada pentru ca sa nu uitam, atat aspectul pauper sau cel de "avangarda" sunt reechilibrate prin preturile mari iar clientela adevarata nu este cea sugerata de reclame sau aspectul hainelor. Nici studentii de la arte nu au purtat Comme des Garçons tot asa cum viziunea "socialista" a doamnei Prada nu este impartasita de cea a vanzarilor (lux si nu democratie). In Istoria snobismului de Frédéric Rouvillois se prezinta legaturile intime intre moda si snobii din diverse epoci. De exemplu la finele secolului XIX era de bon ton sa te arati la "piesele intelectuale" ale teatrului scandinav: "Paris a decis ca in acest an Ibsen este chic" iar toata lumea s-a pasionat brusc pentru acest autor, atat de departe de frivolitatile mondene. Personaje reale sau descrise de Marcel Proust au practicat snobismul prin antisnobism manifestand dispret pentru lumea aristocrata/ mondena si "fraternizand" cu clasele inferioare (Elisabeth de Gramont, ducesa de Uzès, Mme Verdurin).

Revenind in 2008, piesa de rezistenta a sezonului la Chanel este sacoul desirat cu firele din tweed trase si … accesorile cu ace de siguranta. Saracia ca avangarda, economia ca religie artistica devin tot mai mult semne ale elegantei intr-o lume in care insemnele luxului sunt tot mai rasunatoare si mai accesibile, in original sau copie. Sa nu uitam, totul e doar o dialectica si o apropriere de simboluri!

 

 


recesiune elogiu saracie sarac moda grunge fashion fashion and beauty paul poiret coco chanel chanel anndemeulemeester martin margiela Cezanne dantela volane frou-frou Schiaparelli dior john galliano Comme de Garçons yamamoto student
 


« Articol precedent: Tendinte toamna-iarna 2008 Articol urmator: Magie neagra »