Editorial Victima modei Victima modei

Trista dar adevarata (si patologica) poveste a unei victime a modei

Rauvoitorii le numesc TURMA. Turma modei.

C. Carmin este o parizianca in cel mai bun sens al cuvantului: neepilata, cu mustata si bataturi, dar imbracata de sus pana jos doar in Prada. Valoarea totala a unei singure tinute - 18.000 de franci, aproape 3.000 de dolari.

Un cunoscator ar putea spune ca aceasta femeie mica de inaltime conduce un birou sau da sfaturi bancilor. Sau... poate ca este una din miile de intretinute care populeaza „Orasul Luminilor". Greseala. Carmin nu este altceva decat o neinsemnata stenografa a unei minuscule firme de import-export franceze. Si cu toate acestea, intreaga ei garderoba valoreza aproape 140.000 de dolari! Doar hainele... pantofii si posetele mai adauga la suma inca cateva mii de dolari. O intreaga avere gazduita intr-un minuscul apartament din Montmartre. „Doar atat imi permit, 70% din salariu pleaca pe haine. E ca o boala, dar imi place senzatia unei haine Prada, imi provoaca, as putea spune, senzatii destul de asemanatoare cu orgasmul." Si noroc cu aceste orgasme matinale atunci cand deschide dulapul, caci de cele naturale nu are cum sa mai aiba parte. „Toti barbatii din viata mea o iau la fuga... Si nu pot spune ca nu ii inteleg. Mai ales ultimul, care isi dorea cu disperare un copil, a ramas capiat cand i-am spus ca nu imi pot permite - eram in sezonul colectiilor si deja ochisem patru rochii si un mantou".

Ca pentru orice fashion victim, obsesia a inceput din copilarie, cu nume ca Balmain si Dior. Sute de ore petrecute in fata magazinelor de lux doar pentru a admira vitrinele, o fata trista si stearsa care nu atragea cu nimic atentia asupra ei... Primul lucru cumparat a fost o pereche de cizme de la un second hand: „Innebunisem, o saptamana am dormit incaltata cu ele, imi luasera picioarele foc de nu mai puteam face un pas". Dar era fericita... Acesta a fost debutul. Intrarea intr-o secta obscura care populeaza periferia modei. „Am cunoscut-o pe Isabelle, care il iubea pe Gaultier... Ceea ce adunase ea depasea incredibilul. Cunostea fiecare tinuta din toate colectiile". Isabelle va deveni peste cativa ani un reputat cronicar international de moda. „Philippe il iubea pe Armani. 280 de costume si 160 de perechi de pantofi. Nostim era ca toate erau numere mari, care nu se prea vindeau. Ii placea luxul care transpare dincolo de aceste haine". Philippe va deveni reprezentantul unei celebre firme franceze in... Romania, innebunind vamesii autohtoni cu cele 40 de geamantane cu care a aterizat.

Lumea modei cunoaste zeci de mii de exemple de acest gen. Oameni aflati la granita dintre normal si nebunie. Oameni care vaneaza o invitatie la un show sau inregistreaza sute de metri de banda video cu designerul fetis. Casele lor au devenit adevarate sanctuare ale modei. Carmin pastreaza la loc de cinste o batista folosita de Miuccia Prada. O alta celebra „victima", de sex masculin englez, a platit o avere pentru o pereche de chiloti folositi de Vivienne Westwood. Si atunci incepi sa-ti pui intrebari, dar si sa gasesti explicatii in cazuri precum al lui Versace. unde pseudo-amantul si-a omorat idolul imbracat intr-o tinuta... Versace. C. Carmin nu are ganduri atat de morbide. Da, visul ei este ca Prada sa creeze ceva special pentru ea. A intalnit-o o singura data la o petrecere unde s-a strecurat prin bucataria stabilimentului. De acolo a si luat batista... "Am devenit foarte atenta atunci cand am descoperit ca obsesia hainelor se rasfrange si asupra designerului. De aici deja incepe patologicul..."

A urmat un tratament si, fericita, s-a reintors la hainele ei. La ritualul de dimineata cand deschide dulapul imens si efectiv plange de bucurie. O ora in care isi mangaie achizitiile, se imbraca si pleaca pe jos 4 km. La munca, deoarece chiar si pretul biletului de metrou inmultit cu x poate insemna un mic obiect de la indragitul ei designer. La mijlocul drumului se descalta. Isi ia pantofii in mana si, desculta, se prelinge pe langa ziduri... Pantofii trebuie menajati, doar sunt Prada!

 

 


Paris Prada pantofi moda salariu buget haine victima modei moda ovidiu buta isabella gaultier dior balmain fashion and beauty fashion
 


« Articol precedent: Hainele invizibile ale Reginei Articol urmator: Cantarea Romaniei »