Editorial To the Lighthouse? No, to the Vogue To the Lighthouse? No, to the Vogue
Multi stim de Virginia Woolf din The Hours sau poate ca am citit Ms. Dalloway. Insa putini stim ca Virginia a scris pentru Vogue, pentru ca nu am asocia-o cu genul acesta de scriitura. Pare superficial sa ti-o imaginezi pe Virginia scriind pentru o revista de moda, pentru REVISTA de moda. Ea care milita pentru drepturile femeilor, ea feminista convinsa care considera pasiunea pentru moda vulgara,

superficiala, cu scopul ca femeia sa fie pe placul barbatilor si nimic mai mult. Dar iata, tocmai ea, intre anii 1922 si 1926, in timp ce Dorothy Todd era Editor Sef la British Vogue, a scris pentru Vogue.

Dar de ce, sau mai bine zis cum de a scris Virginia pentru Vogue? Raspunsul il gasim in jurnalele ei: pentru bani si faima. Si se pare ca si datorita relatiei apropiate cu Dorothy Todd.
Unul dintre cele mai cunoscute editoriale scrise de Virginia pentru Vogue este "Indiscretions" (British Vogue, noiembrie, 1924) in care scriitoarea face o paralela intre autoarea George Elliot si Jane Austen.

Dorothy Todd este cea care a indreptat editia britanica a Vogue intr-o directie literara (spun unii critici ca in detrimentul modei), aducand o seama de scriitori, artisti ai anilor ‘20 sa realizeze editoriale pentru revista. In timpul in care ea a fost Editor Sef la Vogue, au scris editoriale o multime de autori precum Virginia Woolf, Robert Fry si alti membri ai grupului Bloomsbury. Desi contestata de unii, Dorothy a transformat publicatia Condé Nast dintr-o revista pentru femei, care avea ca focus inalta societate, pe cei faimosi si bogati, intr-o revista avant-garde, cu focus elitist, intelectual. Fapt demonstrat de multitudinea de scriitori, artisti care au colaborat cu Vogue in acesta perioada, printre care: Pablo Picasso, Marie Laurencin, Man Ray, Aldous Huxley, Virginia Woolf, Dorothy Richardson, Leonard Woolf, Vita Sackville-West si Clive Bell.

Perioada in care Virginia a scris pentru Vogue este una controversata, avand in vedere anxietatea pe care Virginia o avea pentru moda in general si Vogue, in particular, sau declaratiile ei cum ca a venera moda este o pasiune triviala.

Dorothy Todd nu numai ca a convins-o pe Virginia sa scrie pentru Vogue, dar ea a fost si cea care o ajuta sa-si contureze un stil vestimentar, dupa cum mentioneaza chiar Virginia in jurnalele sale (in 6 mai 1926 spune ca a mers la cumparaturi cu D.T.)

Despre materialele ce le scria pentru Vogue, gasim referinte tot in jurnalele/scrisorile Virginiei Woolf. Se pare ca nu era foarte sigura ca este bine ceea ce face. Scriind in jurnalele ei despre colaborarea cu Vogue, ea vorbeste despre "the morality of writing for Vogue", spunand: "I sell my soul to Todd" si ca revista este "a vulgar paper called Vogue". (Virginia Woolf in The Letters of Virginia Woolf: A Change of Perspective)

Inchei cu un detaliu interesant: cat primea Virginia pentru un articol? Iar raspunsul este: £10 pentru 1000 de cuvinte.
 

 


fashion moda virgina wolf vogue revista de moda revista revista vogue the house Ms. Dalloway
 


« Articol precedent: Za Cusca Modei: la mayonnaise de la mayonnaise Articol urmator: Fashion and Beauty in 13 intrebari cu Celia »