Editorial Adele in ie Ia romaneasca, identitate si stil

Astazi e cel mai bun moment pentru a afla despre cat de valoroasa este ia romaneasca in lumea modei si despre designerii romani care continua sa se inspire din elemente traditionale si sa le reinterpreteze in nota moderna.

Ceea ce pentru noi poate parea ceva obisnuit sau invechit pentru artistii din toata lumea a reprezentat o noua sursa de inspiratie. Plecand de la tabloul lui Henri Matisse, din 1940, cu numele “La Blouse Roumaine”, Yves Saint Laurent a creat, in 1981, o colectie centrata in jurul unei singure piese: ia romaneasca.

Broderiile complexe si care au puternice referinte culturale si religioase au devenit adevarate repere pentru moda pariziana.

Design-ul rafinat, care avantajeaza orice silueta si care integreaza cele mai simple linii o transforma intr-o piesa care nu tine cont de trenduri sau de cum este vazuta frumusetea feminina.

De-a lungul timpului designeri precum Tom Ford sau Emilio Pucci au readus ia romaneasca in atentia publicului si staruri precum Adele au purtat-o cu mandrie.

Valoarea estetica si simbolica a iei nu a fost neglijata nici de designerii romani, cele mai importante nume care apeleaza in mod constant la filonul folcloric sunt Valentina Vidrascu si Adrian Oianu.

Valentina Vidrascu reuseste in fiecare colectie sa gaseasca o noua declinare a elemenelor esentiale iei. Broderiile perfecte realizate pe cel mai fragil si pretios voal de matase fac din rochiile Valentinei adevarate piese de arta in care mestesugul traditional s-a intalnit cu designul modern.

Functionalitatea desavarsita si diversitatea motivelor si a cromaticii pe care o pot utiliza designerii atunci cand recreeaza o ie sunt principalele motive pentru care in orice sezon putem sa vedem o reinterpretare a formei traditionale.

Un mare admirator si sustinator a folclorului romanesc, Adrian Oianu a introdus in mod sistematic in colectiile sale elemente de vizual traditional.

Motivele intalnite in broderiile vechi romanesti (soare, grau, cruce) au fost transpuse in piese cu croiala moderna, functionala iar in final a rezultat o creatie complexa, coerenta si foarte actuala.

La fel ca si ia, fotele traditionale se pot integra perfect intr-un look modern si te pot ajuta sa-ti conturezi un stil personal sofisticat.

Ia romaneasca poate sa fie o foarte buna sursa de inspiratie si pentru o rochie de mireasa. Fragilitatea, inocenta si frumusetea unei femei sunt puse in valoare de liniile fluide ale iei iar broderiile traditionale cu fir de borangic sunt mai pretioase decat orice creatie de designer international.

Poarta cu mandrie o ie in orice zi si invata sa o integrezi in tinute cool, autentice si care iti exprima personalitatea!

Sursa foto: valentinavidrascu.ro, Adrianoianu.com, Pinterest.com

 

 


ia romaneasca identitate stil moda la blouse roumaine sursa de inspiratie broderii yves saint laurent tom ford emilio pucci valentina vidrascu adrian oianu
 


« Articol precedent: Combina texturile pentru un look sic! Articol urmator: Crema antihemoroidala - un truc pentru eliminarea cearcanelor? »