F&BNews gala uad 2014 GALA UAD 2014

In perioada 28-29 Iunie 2014, a avut loc Gala UAD Fashion Design 2014, o editie speciala care marcheaza aniversarea a douazeci de ani de invatamant de moda la Cluj.

Evenimentul s-a remarcat prin complexitatea organizarii, calitatea colectiilor prezentate si o serie de surprize – de la lansarea parfumului Galei „JUBILEU” Omagiul Galei conceput de parfumierul Octavian Coifan, la numeroasele premii si distinctii oferite de diferiti parteneri, sponsori si jurnalisti de moda. Ajuns anul acesta la cea de-a XX-a editie, evenimentul a devenit o importanta platforma de promovare pentru tinerii absoventi. Acestia au avut ocazia sa-si prezinte colectiile intr-un cadru festiv, in fata a peste 900 de invitati si a celor mai importanti profesionisti din domeniu, bucurandu-se de un feed-back extrem de important pentru un inceput de cariera.

Anul acesta, Gala UAD Fashion Design a debutat pe 28 iunie cu o expozitie de moda in cadrul Expozitiei Absolventilor UAD la Complexul Expozitional „Expo Transilvania”, unde au fost expuse 8 colectii ale absolventilor de la Licenta care s-au remarcat prin noutatea tehnicilor textile si a materialitatilor propuse, si a continuat pe 29 iunie cu fashion show-ul de pe scena Teatrului National, unde au defilat 24 de colectii (14 de la Licenta, 10 de la Masterat).

Au fost prezentate colectii masculine, feminine si mixte, extrem de ofertante prin temele abordate, constructiille si siluetele propuse, materialele utilizate si diferitele tehnici de prelucrare ale acestora: broderie, matlasare, imprimare, stratificare.

Colectiile de la Licenta au fost coordonate de catre Prof.Univ.Dr. Anca Pia Rusan, Lect.Univ.Dr. Lavinia Ban si Prep.Univ.Drd. Smaranda Bercea, iar cele de la Masterat de catre Prof. Univ.Dr. Elena Basso Stanescu si Prof.Univ.Dr. Anca Pia Rusan.

Trebuie subliniat faptul ca acest eveniment, ajuns la cea de-a XX-a editie, a beneficiat de la inceput de o buna sustinere din partea conducerii Universitatii de Arta si Design, fiind rezultatul efortului de echipa al colectivului UAD si a implicarii mai multor colaboratori de exceptie. Editia aniversara a Galei UAD Fashion Design a alaturat echipei traditionale formata din Prof.univ.dr. Elena Basso Stanescu – Initiatoarea Galei UAD Fashion Design, Dr. Matei Miko – producatorul Galei UAD Fashion Design, Olga Stanciu dir.adj. al brandului Jolidon – partener oficial al Galei, d-lui Prep.univ.drd. Lucian Broscatean – director artistic al Galei UAD Fashion Design, d-nei Dr. Liana Martin – PR Presa Gala UAD Fashion Design, forte proaspete care au contribuit la cresterea calitatii evenimentului: Lect.univ.dr Lavinia Ban si Prep.univ.drd. Smaranda Bercea, Carmen Chereches si Alexandra Ivascu (doctoranzi ai UAD), Raluca Popa si Diana Flore (absolventi UAD), precum un numar semnificativ de studenti ai Universitatii de Arta si Design care au fost implicati in organizare.

Gala UAD Fashion Design s-a incheiat cu o festivitate de premiere pe scena Teatrului National. Partenerii si sponsorii nostri au oferit absolventilor o serie de premii, deosebit de importante pentru tinerii designeri aflati la inceput de drum:
- Premiul Syoss pentru cea mai inovatoare colectie creata de tinerii designeri 2014 – Lucian Rusu, Henkel Romania
- Premiul Perwoll pentru tineri designer, pentru excelenta in alegerea si combinarea tesaturilor - Bartos Nazarica, absolvent Licenta UAD
- Premiul Perwoll pentru tineri designer 2014 – Aitai Lorincz, absolvent Masterat UAD
- Premiul Jolidon pentru Falla – Crina Moldovan, absolvent Licenta UAD
- Premiul pentru debut „Avanpremiere 2014” – Bako Emese, absolvent Licenta UAD
- Premiul pentru debut „Avanpremiere 2014” – Lucian Rusu, absolvent Masterat UAD
- Premiul Molecule F – Crina Moldovan, absolvent Licenta UAD
- Premiul Band of Creators – Carmen Trif, absolvent Masterat UAD
- Premiul Decay Magazine – Bako Emese, absolvent Licenta UAD
- Premiul Eli Laslean pentru sustinerea unei noi colectii si promovarea ei intr-un eveniment national – Ruxandra Moldovan, absolvent Master UAD
- Premiul Fashion Bloggerilor din Cluj-Napoca „Pasaport catre Social Media” – Luis Drajan, absolvent licenta UAD si Lucian Rusu, absolvent Masterat UAD
- Premiile Fundatiei Culturale Pro Transilvania, de promovare a colectiilor in evenimentele estivale ale fundatie au fost acordate absolventilor: Frentiu Cezara, Szados Apolka, Claudia Calini, Sorana Oltean, Madalina Banda, Madalina Drobota, Noemi Boros, iar statutul de invitat special in cadrul Festivalului Summer Fashion/ Mamaia a fost acordat urmatorilor absolventi: Ruxandra Moldovan, Oros Vanessa, Vitos Ildiko, Malnasi Beata
- Premiu Catwalk by Ramona Mandru – Malnasi Beata, absolvent Licenta UAD
- Premiul DECUSUT.RO acordat in acest an Universitatii de Arta si Design pentru sustinerea practicii de atelier
in cadrul editiei aniversare 20 de ani de Gala UAD Fashion Design, organizatorii au oferit 10 diplome de onoare insotite de plachete jubiliare conducerii Universitatii de Arte si Design Cluj si partenerilor oficiali ai Galei UAD Fashion Design, precum si diplome aniversare celor care au contribuit la sustinerea si promovarea Galei.

COLECTII UAD 2014
1. SABINA POP
Voievod 2.0
In contextul crizei financiare, Romania se confrunta printre altele cu lipsa acuta de oameni „de calitate”. Fortati de imprejurari, Mircea cel Batran si ceilalti voievozi decid „sa puna osu’” in incercarea de a salva din nou tara. Colectia este rezultatul unui exercitiu de imaginatie – ce s-ar intampla daca voievozii s-ar trezi din somnul de veci? Elementul de noutate il constituie asocierea materialelor traditionale, caracteristice costumului de curte romanesc, cu materiale noi si neconventionale.

2. PUT ANAMARIA
Surrender
Colectia Surrender surprinde povestea personajului noncomformist din anii ’70 plasat intr-un context actual, opus personalitatii lui, fiind obligat sa se adapteze regulilor impuse de societate. Proiectul exploreaza stilul de viata si vestimentatia punk a secolului XX si propune reinterpretarea acesteia, transformand tinutele in piese elegante, care pastreaza liniile de referinta si silueta fashion icon-ului Alice Dellal.

3.CRINA MOLDOVAN
CUB
Colectia CUB a fost dezvoltata pornind de la experientele personale din copilarie legate de materialele executate „in casa” si cu trimitere la opera artistului Carl Andre care revolutioneaza conceptul de sculptura folosind materiale „umile”. Astfel, materiale precum metalul, lana, pielea sunt reluate respectand riguroase formule matematice. Dincolo de estetica unei siluete construite din elemente simple si linii drepte, s-a pus un accent deosebit pe functionalitatea produselor vestimentare.

4. VITOS ILDIKÓ
FAKE DISNEYLAND
Imprumutand elementele vizuale specifice universului Disney, colectia este un comentariu ironic la adresa lumii in care traim. Daca Disneyland contureaza o lume perfecta, dulceaga, societatea actuala se distorsioneaza continuu, fiind subordonata manipularilor mediatice si financiare. Falsitatea acestui simulacru este redata prin artificialitatea materialelor care stau la baza colectiei: detalii din PVC, tricotaje realizate din saci menajeri.

5. MALNASI BEATA
Cyber Tribe
Colectia Cyber Tribe pleaca de la o utopie despre sfarsitul lumii, in care umanitatea experimenteaza o puternica legatura cu natura si o viata spirituala mai profunda. Aceasta lume idealizata se naste ca o imbinare intre cultura antica Maya si elemente ale technologiei moderne. Colectia are ca piesa-centrala jacheta supradimensionata, decorata cu reliefuri de inspiratie mayasa.

6. ALINA LIPOTCHI
You're a Big boy now!
Colectia reia elementele specifice universului copilariei transpunandu-le in vestimentatia masculina contemporana. Avand ca sursa principala de inspiratie papusile din portelan, colectia ilustreaza calatoria pe care o face un baiat pentru a deveni barbat . Structura hainelor pastreaza forma si detaliile specifice acestui univers. Inocenta este sugerata de culorile pastelate si simplitatea pieselor vestimentare.

Colectia a fost realizata cu sprijinul Falla.

7. NAZARICA BARTOS
White picket fence
Chiar daca termenul “housewife”, asociat cu imaginea casnicei anilor 50, este folosit astazi cu sens peiorativ, stereotipul femeii casnice ramane o fantezie masculina asociata cu idealul femininatii servile. Colectia propune deconstruirea acestui stereotip, reconfigurand silueta feminina la moda. Gama cromatica graviteaza in jurul nuantelor de roz murdar, ca un comentariu la adresa imaginii clasice a sotiei perfecte.

8. BARBU TEODORA
Shamanic Jungle

Sursa de inspiratie a colectiei este figura samanului amazonian care poseda abilitatea de a se conecta la alte lumi, de a schimba perceptia asupra realitatii, aducand spiritul omului in echilibru cu elementele naturii. Tratarea suprafetelor textile reprezinta aici un punct de maxim interes: de la imprimeurile inspirate de viziunile samanice la diferite tehnici de coasere si malasare.

9. DEMETER EVELIN
MAASAI CRICKET WARRIORS
Principala sursa de inspiratie a acestei colectii a fost echipa de cricket din Kenya, care militeaza pentru rezolvarea problemelor specifice comunitatilor sarace. Proiectul exploreaza vestimentatia tribala si sportiva, dezvoltand o colectie de streetwear urban masculin. Din imbinarea elementelor specifice echipamentului de cricket si caracteristicile costumului tribal (nuante de rosu, piese drapate) rezulta siluete asimetrice, largi, cu suprapuneri si detalii masive.

10. PUT CARLA
STREET SPIRIT
Street Spirit investigheaza situatia persoanelor lipsite de adapost care reusesc sa se adapteze conditiilor de viata precare. Colectia surprinde povestea personajului marginalizat care isi traieste viata in locuri publice devenind parte integranta a cadrului urban. Avand ca punct de plecare relatia dintre individ si spatiul urban, se contureaza ideea de camuflaj urban unde personajul imprumuta elemente caracteristice mediului in care traieste.

11. INGRID TEODOSIU
Inner Feelings

Pornind de la raportul problematic dintre om si natura sau incapacitatea omului modern de a rezona cu lumea naturala, proiectul propune o solutie personala pentru restabilirea armoniei. in realizarea colectiei s-a pus un accent deosebit pe asimilarea si reinterpretarea elementelor naturale (indeosebi florale) si integrarea lor in contextul vestimentatiei masculine contemporane.

12.BAKÓ EMESE
AL JEBR
Proiectul reflecta o viziune personala asupra evolutiei relatiilor de cuplu in societatea contemporana. Termenul Al Jebr, aflat la originea algebrei , se refera la „reuniunea pieselor rupte”, o trimitere metaforica care e parte a mesajului vizual al acestei colectii.
Colectia prezinta o perspectiva subiectiva asupra realitatii sociale, explorand natura schimbatoare a iubirii.

13.LUIS DRAJAN
Me, Luis

Daca individualismul si narcisismul sunt notiuni ce definesc generatia ‚Me’, colectia incearca un exercitiu de auto-analiza, care presupune sintetizarea elementelor definitorii si accentuarea caracteristicilor personale prin exagerarea detaliilor particulare. Avand ca punct de plecare propria imagine a designerului, colectia devine un discurs hiper-personal si usor ironic. Plecand de la tipologia propriei siluete imbracate, piesele propuse incearca o remodelare a siluetelor posibililor purtatori.

14.GEORGIANA GIUROIU
FOLCLORIADA

Societatea noastra se confrunta cu o criza de identitate. in incercarea de a-si recupera valorile culturale, individul contemporan apeleaza la folclorul autohton si porneste intr-o calatorie „vindecatoare”: de la Paparude sau Caloian, la lumea Mastilor Populare si la cimitirul de la Sapanta. Pornind de la aceste premise, Folcloriada propune ansambluri vestimentare care integreaza elementele folclorice in moda contemporana, abstractizand silueta portului popular si propunand noi solutii pentru suprafetele textile.

MASTER
1.Codruta Nascu
Metonimie
Povestea colectiei Metonimie porneste de la romanul Orlando al Virginiei Woolf ca experiment al perceptiei. Nu conteaza cine esti, ce esti sau de unde vii cata vreme felul in care iti alegi hainele reflecta sinele, fara a tine cont de granitele impuse de codurile sociale. Metonimie este o colectie inspirata de mitul androginului, de permanenta cautare a perfectiunii, propunandu-si sa stearga, fara sa distruga, barierele dintre sexe, explorand o tendinta globala.

2.Carmen Trif
White shadows
Proiectul are ca punct de plecare minimalismul din arhitectura si sculptura, studierea acestuia de-a lungul istoriei si in contemporaneitate. Caracteristicile arhitecturii minimaliste se reflecta in aceasta colectie prin simplitatea liniilor, prin geometria formelor si a siluetelor abordate, prin optiunea pentru non-culori.

3. ANDRADA SUCUTURDEAN

Madame Monsieur
Proiectul de masterat porneste de la analiza profunda a impactului pe care il produce relatia celor doua genuri asupra femeii – din punct de vedere social, cultural si antropologic. Cercetarea si constatarea urmarilor rezultate din convietuirea celor doua tipuri se regasesc in siluetele acestei colectii. Piesele vestimentare sunt obtinute prin taieturi simple, feminitatea fiind reformulata prin intermediul accentelor masculine.

4.NOEMI BOROS
Illusion

Colectia Illusion urmareste crearea unor efecte de iluzie optica pentru a ilustra decalajul care exista intre perceptia noastra despre realitate si realitatea in sine. Astfel formele fantastice, fluide si elementele abstracte asociate cu dinamismul cromatic al suprafetelor, transmit privitorului vibratii distorsionate.

5. MIHAELA LUNGU
INSIDE/OUT AND IN-BETWEEN

Jacheta biker reinterpretata, volume geometrice din materiale peliculizate, forme asimetrice si detalii trompe l’oeil, piese clasice reconfigurate – acestea sunt elementele esentiale ale colectiei „Inside/out and in-between”. Demersul conceptual vizeaza relatia dintre vestimentatie si personalitatea purtatorului. Colectia a fost inspirata de instalatiile multimedia si de sincretismul caracteristic proiectelor de arta contemporana. Colectia este insotita de un sound installation conceptual.

6. Ruxandra Moldovan
Structuri organice
Arhitectura este efemera, natura domina arhitectura si o influenteaza in acelasi timp. Colectia este gandita ca o contopire a arhitecturii moderne cu structuri organice, cu note subtile de inspiratie rococo si baroc. Siluetele grandioase si structurile impozante ale rococo-ului, formele stilizate din baroc si structurile organice din natura sunt reinterpretate aici intr-un context contemporan.

7.Gabriela Dejo
Imperfection
Societatea ca sistem viu, se afla in permanenta evolutie, modificandu-si valorile, idealurile si modul de perceptie al indivizilor care o alcatuiesc. intr-o lume haotica, exista inca simplitate, principii si bun gust; acestea se regasesc in cultura Orientului indepartat, in estetica japoneza. Redusa la esenta pura, wabi-sabi este arta japoneza de a gasi frumusetea in imperfectiunea si profunzimea naturii, in acceptarea ciclului natural al cresterii, degradarii si al mortii.

8. AITAI LORINCZ
Memoriile unui destin
Colectia tese o calatorie fizica si spirituala in arealul temporal al celei care a marcat o epoca si a facut istorie: Regina Maria. Proiectul este inspirat de silueta perioadei interbelice, de mantourile lui Paul Poiret, de linia camasilor de noapte taranesti, a sumanelor si caftanelor boieresti. tesaturile sunt innobilate cu perle si pietre in combinatie cu organza si tul, cu stofe peliculizate, fire metalice si dantele. Colectia este un tribut adus istoriei noastre si celor mai de pret valori nationale.

Colectie realizata cu sprijinul Tina Fashion.

9. VANESSA OROS
SUBCULTURAL FUSIONS
Inspirate de post-punk si neo-punk, cu accente din stilul glam dar si din gotic, operand o fuziune intre toate acestea, ansamblurile vestimentare ale colectiei surprind un echilibru intre dur si delicat. Rezultatul este o silueta hibrida care combina zone minimaliste, cu suprafete opulente si detalii kitch.

10.LUCIAN RUSU
Radical din chip
Fragmentarea mentala si corporala constituie conceptul principal al colectiei mele intitulate Radical din chip. Structura ansamblurilor vestimentare care o alcatuiesc vine in completarea conceptului. in cadrul colectiei sunt folosite atat materiale specifice tapiteriei automobilelor, cat si accesorii care sugereaza o instalatie, acestea fiind inserate in ansamblul dislocat al unei roti de bicicleta. Imaginile contrastante prezente in colectia Radical din chip au scopul de a recompune frumusetea intr-o maniera personala.

Foto: Daniel Robu / danielrobu.ro

 

 


GALA UAD 2014 uad 2014 uad premiul fashion design designeri
 


« Articol precedent: UNAB SI NOUA CULTURA VESTIMENTARA Articol urmator: Molecule PR meets Borealy.ro »