Personalshopper Bogdan Deliu Gentile lui Bogdan Deliu

De Bogdan Deliu nu ai auzit pana acum pentru ca e noul nume din lumea designerilor de produs. Bogdan Deliu transforma materialele din piele in genti, ghiozdane si accesorii vestimentare cu o precizie de admirat si o estetica urbana ce ii defineste stilul neo-retro. El imbina perfect metoda clasica de lucru mostenita de secole, cu mijloacele oferite de tehnologia contemporana.

Bogdan Deliu e atasat de latura practica a obiectelor in creatia modelelor sale. In afara de veleitatile artistice, ansamblul de materiale, capse si ate este ajustat si ierarhizat de tot ce inseamna util si utilitate. Totul respira ergonomie sau cel putin acesta este idealul. Pentru ca este putin obsedat de perfectiune in ceea ce priveste construitul gentilor, artistul-mestesugar a dus pasiunea la extreme, creand o adevarata marca a tehnicii sale. Stilul sau este imbinarea perfecta a metodei clasice de lucru mostenita de secole, cu proiectarea meticuloasa, laserarea si imprimarea prin tehnologia contemporana.

Neo-Retro este stilul in care se regasesc gentile lui Bogdan Deliu, un stil ecletic cu trimiteri la linii si forme explorate de avangarda stilurilor modernist-europene, influentate de avantul tehnologic al secolului 20, dar si de clasicismul interbelic American, precum “streamline-ul”. Gentile sale au o linie coerenta dictata de temele alese instinctual: masini, biciclete, folclor si organicul naturii. Curbele sunt toate inspirate de o singura directie, care pare sa le grupeze intr-o colectie constient asumata. “Dupa mine o colectie presupune minim 4-5 piese, maxim nu exista, toate avand la baza elemente artistice clar definitorii. Nu doar lucruri marunte si criterii de genul: - Am folosit trei capse puse in triunghi sau unghiuri drepte. Cand voi avea o colectie, voi anunta asta.”

Impactul cel mai mare al lucrarilor lui Bogdan Deliu este surpriza ca gentile sunt cusute la mana, individual, si nu sunt trecute prin “lipsa de suflet” si precizia unei masini de cusut. Dintr-o data totul pare ireal si complicat. “Pana si faptul ca ai dat cu ciocanul pe langa si ti-ai nimerit degetul cand ai facut o geanta sau o picatura de sange care e ascunsa acolo, poate insemna mult si oferi autenticitate. imi doresc sa transmit asta si oamenii sa aprecieze efortul depus.“

genti bogdan deliu

Exista si recorduri in viata designerului Bogdan Deliu: geanta pe care a terminat-o cel mai repede a fost facuta in doar o zi si a fost ultima dintr-o serie de patru. Este chiar putin pentru o geanta realizata manual, trecuta prin toate etapele: proiectat, taiat, inscriptionat, cusut si vopsit. Cel mai complicat model de pana acum a fost Mad Max, care a si durat cel mai mult. Inspiratia a venit de la filmul post-apocalitic steam-punk cu Mel Gibson. A fost un proiect cu multe necunoscute, legate de incuietori si de cureaua multi-functionala care se transforma in bretele de rucsac. Mad Max este si cea mai scumpa piesa din portofoliul artistului.

Designerul Bogdan Deliu isi considera arta profund universala. Aspira la arta romaneasca cu motive traditionale folclorice, care dupa parerea lui trebuie facuta cu multa atentie. “Nu pot fi trantite niste elemente luate de ici, de colo, pentru ca pur si simplu dau bine. Folosirea motivelor folclorice din perspectiva mea implica responsabilitate. Conteaza ce transmiti mai departe. Simt ca urmeaza sa apara si o colectie de lucrari pe teme folclorice romanesti in portofoliul Bogdan Deliu, bine gandite si bine alese.”

Din punct de vedere al admiratiei pentru colegi de breasla, ucraineanul Konstantin Kofta i-a atras atentia lui Deliu cu stilul sau desavarsit, inchegat si organic de prelucrat pielea, combinat foarte bine cu directii artistice “nebune”. “Nebune” intr-un sens pozitiv. “Multe creatii de-ale lui raman un mister pentru mine, daca vorbim de tehnica de lucru.”

Bogdan Deliu se autodeclara “leather worker” si apoi designer, el considerand ca in momentul de fata lucrarile lui sunt “explorari curajoase”. “O joaca daca vreti”. Designurile se intersecteaza insa cu personalitatea creatorului, galvanizand. O anumita latura inginereasca i se trage din trecutul de grafician, unde se lucreaza cu vectori, axe si date precise.

Bogdan apreciaza arta tangibila de a concepe cu creionul in mana pentru ca apoi sa treaca la bancul de lucru pentru a transforma ideea intr-un obiect practic, cu un design inspirat. Deliu a invatat meserie singur, autodidact. A realizat prima sa geanta la fix o luna dupa ce a inceput sa exploreze acest nou domeniu de creatie: lucrul cu pielea. Prima sa geanta a fost facuta cadou unui prieten, iar reactia surprinzatoare l-a motivat sa persevereze. “Daca e facut de mana ta are un cu totul si totul un alt impact.”

Pe viitor, Bogdan nu viseaza la un atelier de scara mare, motiv pentru care prefera sa lucreze inca singur. Ce face el este un business de dimensiuni mici si de calitate maxima, cu cat mai putine concesii.

Gentile lui Bogdan Deliu sunt disponivile pe www.bogdandeliu.ro.

 

 


Bogdan Deliu genti piele artisan arta accesorii stil neo-retro
 


« Articol precedent: Parlor Bridal Articol urmator: BORN FREE, o noua colectie semnata Rue de Trucs »