PressCenter 15 ani de la primul iaurt Danone fabricat in Romania

Cu o expertiza internationala de aproape 100 de ani in producerea de iaurturi, lider mondial pe categoria de lactate proaspete, Grupul Danone a demarat investitia in Romania, in 1996, prin achizitia fostei unitati Miorita Fundeni, care nu mai functiona la acel moment. Fabrica din Bucuresti a fost apoi reabilitata si echipata cu linii moderne de fabricatie, integrate intr-un sistem automat de programare, operare si control al proceselor de fabricatie. Investitia initiala a fost de 18 milioane dolari.

Investitiile in operatiunile din Romania au continuat de-a lungul celor 15 ani, atingand in prezent peste 300 milioane lei. Prezenta Danone in Romania inseamna mult mai mult decat procesarea laptelui in iaurt: reprezinta o contributie la crearea de noi locuri de munca, la dezvoltarea fermelor romanesti, la dezvoltarea retelei logistice – Danone fiind prezent in peste 10.000 magazine din toata tara, la sustinerea proiectelor sociale si comunitare si contributii importante prin taxele si impozitele platite catre statul roman, care se ridica la 235 milioane lei in ultimii 15 ani (fara TVA). Prin programele de sprijin pentru micii si marii fermieri, peste 22 milioane lei au fost investite in dezvoltarea productiei autohtone de lapte.

In ultimii 15 ani Danone a fost locomotiva dezvoltarii categoriei de lactate proaspete in Romania, prin informare si educatie, dar si lansarea de noi game de produse cu valoare adaugata pentru consumator, asa cum sunt: Cremosso, un iaurt foarte cremos si consistent, pe piata din anul 2000, Activia, cu bacterii probiotice, din anul 2001, iaurtul Danonino pentru copii, cu calciu si vitamina D, din 2007 sau OIKOS, iaurt satios bogat in proteine, in 2013. “Danone – cred ca a fost aici dintotdeauna”, „pentru mine, iaurtul incepe cu Danone”, „am crescut cu Danone” – sunt expresii pe care le-am auzit adesea de la consumatorii de iaurturi si care reflecta istorii personale de viata ce se intind pe o perioada mai mare de un deceniu.
Compania se mandreste cu echipa pe care a construit-o de la zero in Romania si care astazi numara peste 500 de persoane. Peste un sfert dintre angajatii firmei din 1999 lucreaza inca in companie, in echipa de productie, laborator, vanzari, financiar, mentenanta, soferi pe cisternele de lapte sau manageri proveniti din aceste departamente operative.

„Lucrez la Danone din februarie 1999. Participarea la nasterea unei companii mi-a adus o mare bucurie. Este grozav sa stii ca, prin munca si responsabilitatea ta, milioane de romani se bucura de un iaurt gustos si sanatos in fiecare zi. Atunci cand se intampla sa ne fie mai greu, ne gandim la fetele fericite ale copiilor care vin sa viziteze fabrica si ne povestesc ce mult insemnam pentru ei si cum au crescut cu laptele si iaurturile de la Danone. Sunt mandra de colegii mei, suntem o echipa extraordinara, ne bizuim unii pe ceilalti, ne ajutam si nu exista obstacole pe care sa nu le putem depasi impreuna,” povesteste Erika Iordache, actualmente Manager Reglementare si Relatii Institutionale in Danone Romania.

„Primul lot de iaurt l-am vegheat peste noapte, in timp ce fermenta. Voiam sa ne asiguram ca va iesi perfect, aveam incredere ca va fi asa, dar stiam, la fel ca si acum, ca succesul depinde de noi si eram hotarati sa facem totul ca la carte,” isi aminteste George Alexe, coordonator atelier productie, si adauga: „15 mai, 15 ani e o sarbatoare pentru noi, timpul a trecut incredibil de repede, ma gandesc cum m-a transformat apartenenta la Danone, cat de mult am crescut ca experienta, incredere in fortele proprii, responsabilitate si stima de sine. ”
Actualul director general al companiei, Dieter Schulz, care este responsabil pentru activitatile Danone din Romania, Bulgaria, Grecia si tarile din regiunea Adriaticii, declara: „Am toate motivele sa fiu mandru de cei 15 ani de reusite aici, in Romania. Am parcurs un drum lung de la primul iaurt produs in 1999. Prin munca multa, investitii continue si pasiunea pentru cele mai bune iaurturi de pe piata, am reusit sa ajungem lider in categoria iaurturilor. Fabrica noastra are cea mai buna performanta europeana, folosim cel mai bun lapte de la fermele romanesti si brandurile noastre sunt alegerea preferata pentru romani de toate varstele. Dar cel mai mult sunt mandru de echipa Danone Romania – pasiunea pentru iaurt si calitate este o inspiratie si face parte din fiecare dintre iaurturile noastre. Privesc spre viitor cu incredere in oamenii nostri, in puterea noastra de inovatie si in angajamentul nostru de a contribui ca Romania sa fie o natiune care se bucura de mai multa sanatate.”

Danone in Romania

DANONE Romania este lider de piata in categoria produselor lactate proaspete, inregistrand in anul 2012 o cifra de afaceri de 506 milioane RON. Compania are in portofoliu peste 80 de referinte de produs, produse in majoritate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat colectat de la fermierii romani.
Compania DANONE Romania face parte din Grupul DANONE, prezent in 120 de tari, unul dintre liderii mondiali din industria alimentara, detinand locul 1 in lume in fabricatia de produse lactate proaspete si locul 2 in lume in domeniul apelor minerale imbuteliate si alimentatiei pentru bebelusi. Grupul DANONE a inregistrat in 2013 vanzari de peste 20 miliarde EURO.

Danone a facut primul pas pe piata inca din 1919, in Barcelona, cand Isaac Carasso a inceput sa vanda primele iaurturi in farmacii, ca un leac pentru infectiile intestinale, care faceau ravagii in randurile copiilor. Astazi, divizia de lactate este puternic dedicata misiunii companiei de a aduce sanatate prin alimente unui numar cat mai mare de oameni. Cele mai cunoscute marci Danone includ produse lactate fermentate cu probiotice (Activia, Actimel), produse pentru copii (Danonino), iaurturi in stil grecesc si bogate in proteine (Oikos), marci de rasfat (Danette) si gamele Danone cu iaurt simplu si cu fructe.

 

 


iaurturi iaurturi danone danone
 


« Articol precedent: Paralela 45 este recunoscuta pentru al saselea an consecutiv agentia de turism in care romanii au cea mai mare incredere Articol urmator: Noutatile lunii iunie, de la Takko »