PressCenter cercei aur alb Traditia - bijuteria spiritului romanesc

Oare ce va atrage mai mult? Diamantul neslefuit al poporului roman sau cele create de bijutieri renumiti? Fara a avea o definitie inchisa, notiunea de cultura a evoluat fara intrerupere de-a lungul timpul fiind supusa schimbarilor civilizatiilor si reinventandu-se cu fiecare prilej. insa, primele forme culturale au existat tocmai prin valorile traditionale, care continua sa dainuie si in prezent. Dar in ce masura se mai respecta? Licitatia de Valori Traditionale isi propune sa contribuie la conservarea traditiilor prin prezentarea catre public a unei expozitii tipic romanesti. La aceasta se adauga Licitatia de Bijuterii menita sa sensibilizeze la un alt capitol al gustului, cel pentru pretiozitatea si eleganta serilor de gala.

Licitatia de Valori Traditionale ofera publicului ocazia de a achizitiona simboluri ale randuielilor si crestinatatii romanesti.

Prima traducere in limba romana a Noului Testament era tiparita in Transilvania, la Balgrad, in 1648, iar iubitorii de carte veche pot incepe sa liciteze pentru aceasta de la suma de 2.400 euro. O alta piesa rara de colectie este Ceaslovul romanesc, tradus si editat de Antim Ivireanu (pret de pornire: 2000 euro).

Mare parte din obiectele de colectie din licitatie au facut parte din celebra Colectie a Dr. Iosif Dona din care exemplificam: Farfurii populare romanesti, atelier Transilvania, ultimul patrar al sec. XIX (pret de pornire: 130 euro), Carafa pentru bere, ceramica traditionala bavareza, inceputul sec. XX (pret depornire: 100 euro), Platouri sasesti, decorate cu motive populare specifice, datate 1802, 1860 si cca. 1930 (pret de pornire: 250 euro).

Publicul va putea licita pentru tablouri cu tematica traditionalista precum "Natura statica cu stergar pascal"(estimare: 700 - 1.000 euro), "La slujba de inviere"(estimare: 1.200 - 1.800 euro), ambele realizate de Leon Biju, "Madona traditionala" realizata de Ion Theodorescu-Sion (estimare: 15.000 - 25.000 euro), precum si alti artisti interbelici.

Din sectiunea de icoane se deosebesc: Icoana romaneasca "Maica Domnului cu Pruncul Iisus", sec. XVIII (estimare: 1.000 - 2.000 euro), Icoana romaneasca "Cina cea de Taina", inceputul sec. XIX (estimare: 300 - 500 euro), Icoana romaneasca "Maica Domnului indurerata", sfarsitul sec. XVIII (estimare: 300 - 500 euro), ultimele doua s-au aflat in Colectia Dr. Iosif Doncea.

in celalalt registru de frumusete situata, Licitatia de Bijuterii ofera o selectie de 100 de loturi alese astfel incat sa raspunda tuturor sensibilitatilor. Cuvantul de ordine al licitatiei este accesibilitatea (preturi de pornire sub 100 euro), fara a exclude totusi bijuteria importanta (cu preturi de pornire la 8.000 euro).

De la o pereche de cercei cu diamante si smaralde (pretul de pornire sub 200 euro), la o pereche de cercei cu diamante si onix sub 300 de euro, la cercei din aur alb cu diamante si perle sub 1.200 euro, varietatea este prima calitate a acestei sectiuni. De departe cea mai bogata oferta este cea a inelelor. Inele cu smaralde si diamante cu preturi cuprinse intre 500 si 1.500 euro, inele cu rubine si diamante de la 250 si pana la 1.500 euro sau inele pavate cu diamante care depasesc suma de 1.000 euro. Vedeta licitatiei este o bratara din platina decorata cu 444 diamante de peste 2 carate.

Expozitia Licitatiei de Valori Traditionale si a celei de Bijuterii va mai putea fi admirata pana pe 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racovita, iar cele doua licitatii vor avea loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati (str. Serghei Rahmaninov nr. 2B).

Despre Artmark
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala.

in cei cinci ani de existenta, Artmark, liderul pietei de arta din Romania (76% cota de piata in 2013, conform datelor Indexului Pietei Romanesti de Arta), a organizat peste 120 de licitatii de arta, care au pus in vanzare peste 15.000 de opere de arta si obiecte de colectie (dintre care, numai in 2013, aproximativ 5.000). Piata licitatiilor de arta din Romania s-a situat in 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro in 2012 si 13,7 milioane euro in 2011), intr-o piata de arta ce poate fi estimata ca depasind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei in piata a dus la cresterea numarului de tranzactii, licitatiile de arta inregistrand adjudecarea mai multor obiecte de arta decat in 2012 cu 6%.

Din pozitia de lider, Artmark si-a asumat rolul de formator de piata, promovand activitatile educative si de sporire a interesului si fondului de cunostinte despre arta romaneasca, in context international. in 2013, Artmark a itinerat o seama de expozitii de licitatie la nivel national, facilitand amatorilor de arta din tara (orase precum Constanta, Timisoara, Arad, Iasi, Ploiesti, Brasov, Focsani, Buzau, Sfantul Gheorghe, Bacau, Piatra Neamt etc.) accesul la capodopere ale creatiei artistice romanesti din colectii private. Tot din seria de evenimente de informare si educare a publicului, Artmark a continuat si dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta romaneasca si mecanismele de functionare a pietei de arta.

Catre sfarsitul lui 2013, casa Artmark comunica oficial infiintarea Consiliului sau de Excelenta, ce acopera, ghideaza si gireaza activitatea intregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety si Institutul de Management al Artei, cuprinzand ilustre personalitati culturale sau publice romanesti, cu misiunea declarata de a se implica in cresterea vizibilitatii culturii romanesti si a impactului acesteia in modelarea societatii romanesti, de la Presedintele Romaniei (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Printesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbarciu, Presedintele Senatului Universitatii de Arta Cluj, sau la Catrinel Plesu, directorul Centrului National al Cartii etc. Este de mentionat si numirea in Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, in coordonarea activitatilor pentru Europa Centrala si de Est, pe fondul intensificarii colaborarii profesionale intre cele doua case si a interesului manifest al Christie’s pentru evolutia pietei regionale.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro.

 

 


traditia bijuteria spiritul romanesc diamant artmark
 


« Articol precedent: Reteta unui ten curat Articol urmator: Noi produse pentru depilare de la Farmec - benzile depilatoare cu ceara alba si argan »