PressCenter www.vaccinuri.ro, noua sursa de informatii complete şi obiective despre imunizare şi vaccinuri www.vaccinuri.ro, noua sursa de informatii complete şi obiective despre imunizare şi vaccinuri
Informarea corecta despre cele mai bune metode de prevenire a unor boli infectioase poate salva vieti, efort, timp ºi bani. În acest scop, se lanseaza acum
www.vaccinuri.ro, o noua sursa de informatii complete ºi obiective referitoare la schemele de vaccinare ºi la bolile ce pot fi prevenite datorita vaccinurilor disponibile în Romania.
Imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume, decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data în istorie, sub 10 milioane �ca rezultat atat al îmbunatatirii accesului la imunizare, al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat ºi al folosirii apei potabile ºi a normelor elementare de igiena.

ªi în Romania este necesara informarea corecta despre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales în contextul în care tara noastra se afla în topul european al mortalitatii infantile (potrivit OECD). Mai mult, Romania este una dintre tarile cu incidente ridicate ale unor boli care se pot preveni prin vaccinare, cum sunt rujeola �locul 3 în Europa sau hepatita B �locul 5 în Europa. Posibilele consecinte ale acestor boli, precum ºi rolul vaccinurilor în prevenirea lor sunt doar doua exemple de informatii care se regasesc pe site-ul www.vaccinuri.ro ºi se pot dovedi utile în lupta împotriva îmbolnavirilor.

Website-ul cuprinde date referitoare la programul national de imunizare din tara noastra, precum ºi la imunizarile optionale, facand referire ºi la programele de imunizari ale altor state (informatii ce au ca sursa website-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii - http://www.who.int/en/).
De asemenea, www.vaccinuri.ro ofera detalii despre boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum tusea convulsiva, hepatita A, hepatita B, otita medie, rujeola, rubeola, varicela, meningita pneumococica, cancerul de col uterin, gripa sezoniera, gastroenterita cu rotavirus ºi altele.

Pe site sunt prezentate atat informatii despre beneficiile vaccinarii in lume, cat ºi generalitati despre vaccinuri (ce sunt, de cate tipuri, cum actioneaza, cum au evoluat în timp). Sunt abordate ºi cele mai frecvente întrebari ºi preconceptii despre subiecte precum siguranta ºi eficienta vaccinurilor sau efectele secundare, întrebari la care sunt oferite raspunsuri în sectiunea �it ºi Adevar� Informatiile de pe site sunt completate de o lista de link-uri utile care trimit catre principalele site-uri de informare despre vaccinuri ale unor organizatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii. Totodata, din sectiunea �esurse aditionale� pot fi descarcate materiale pentru parintii care vor sa se informeze despre cum îºi pot proteja copiii de gastroenterita cauzata de rotavirus ºi bolile pneumococice.

�accinurile reprezinta una din cele mai valoroase metode în profilaxia bolilor infectioase. Se obtin în felul acesta scaderi spectaculoase în incidenta unora din cele mai grave boli transmisibile. Mai mult chiar, unele dintre aceste boli au fost complet eradicate în întreaga lume cu ajutorul vaccinurilor. În ultimul deceniu au aparut asocieri de vaccinuri noi care au simplificat aceste masuri preventive ºi care au demonstrat o acoperire adecvata a tuturor valentelor (imunitate crescuta protectoare pentru toate tipurile de antigene incluse), o foarte buna tolerabilitate ºi în consecinta o deosebita eficacitate epidemiologica. La nivel international exista programe nationale de imunizare, care sunt înnoite periodic pe masura ce apar produse noi, programe ce au avantajul unui plan cronologic de prevenire a bolilor transmisibile bine stabilit, debutand cu vaccinurile care se fac nou-nascutului înca din maternitate ºi continuand cu cele recomandate în perioada de sugar ºi în prima copilarie� a declarat dr. Rodica Bacruban, ªef Compartiment Epidemiologie, Institutul de Boli Infectioase Matei Balº ºi medic primar epidemiologie ºi boli infectioase, coordonator al centrului de vaccinare din cadrul Institutului.

În Romania se nasc anual aproximativ 210.000 copii ºi majoritatea beneficiaza de vaccinarea cu antigenele incluse în programul national de vaccinare (difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, haemophilus influenzae tip B, hepatita B, rubeola, rujeola, oreion). Cu toate acestea, doar o mica parte beneficiaza de vaccinarile optionale, ce pot preveni boli grave. De exemplu, doar 3% dintre copii sunt vaccinati anti-pneumococic ºi doar 2% sunt vaccinati anti-rotavirus, în fiecare an. Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un numar estimat de 1,3 milioane de bebeluºi ºi copii mor în fiecare an la nivel mondial de boala pneumococica ºi de gastroenterita cu rotavirus.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare ºi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica îmbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine ºi sa traiasca mai mult.
 

 


 


« Articol precedent: DallesGo! incep inscrierile pentru a doua serie de cursuri profesionale de MAKE-UP Articol urmator: Sute de persoane au sarbatorit-o pe Adina Buzatu de ziua ei »